You are currently viewing Jeff Besos az űrben csap össze Elon Muskkal – Ki lesz az űrinternet királya?

Jeff Besos az űrben csap össze Elon Muskkal – Ki lesz az űrinternet királya?

  • Post author:
  • Post category:Tech
Hirdetések
trading212 banner 970 x 250

Az Amazon alapítója, Jeff Bezos egy újabb űrprojekten dolgozik. Pénteken indított el két műhold prototípust, melyet a “Project Kuiper” névre keresztelt, szélessávú mega-konstellációs program keretében. Az elkövetkező években Bezos tervei szerint több mint 3.200 műholdat állítanak majd pályára azzal a céllal, hogy az internetkapcsolat bárhol a Földön elérhető legyen.

Mit szól majd ehhez Elon Musk?

Ez a lépés közvetlen kihívást jelent Elon Musk Starlink projektjének, amely már számos országban kínál műholdas internetet. A pénteken fellőtt két kis műhold, a KuiperSat-1 és KuiperSat-2, az ehhez szükséges technológia tesztelését szolgálják, és egy Atlas-5 rakétával jutottak el a 500 km magas pályára.

Az Amazon 2018-ban kezdte el a 10 milliárd dolláros Project Kuiper kutatás-fejlesztését. Az ambíció a magas sávszélességű, alacsony késleltetésű internetkapcsolatok piacához való csatlakozás, amelyeket az égen keresztül továbbítanak, a földön keresztüli optikai kapcsolatokkal szemben.

Jelenleg Elon Musk SpaceX cége a vezető ezen a területen, több mint 4.800 működő műholddal. Azonban számos más vállalat és ország is tervezi hasonló projektek indítását.

Az Amazonnak 2026 júliusáig legalább a Kuiper rendszer felét pályára kell állítania, és a teljes rendszert 2029 júliusára kell befejeznie. Ebben az összefüggésben az Amazon már megállapodásokat kötött rakétavállalatokkal közel 100 fellövésről, bár ezen fellövések egy része még be nem vezetett rakétákon lesz.

Másik aggály a műholdak növekvő száma miatti interferencia, ami befolyásolhatja az asztronómiai megfigyeléseket és a műholdak közötti forgalom kezelését.

Bezos az űrbeli tevékenységeit a Blue Origin cégen keresztül is bővíti, mely már turistákat szállított a Föld felett és más nagyobb projekteken is dolgozik, mint például egy holdraszálló eszköz és egy kereskedelmi űrállomás tervezése.

Ez is érdekelhet:

Hirdetések

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.