You are currently viewing A Spotify fejesét nem zavarja sem a Mesterséges Intelligencia zene, sem az, hogy bűnözők pénzmosónak használják a platformot
Fotó: Unsplash

A Spotify fejesét nem zavarja sem a Mesterséges Intelligencia zene, sem az, hogy bűnözők pénzmosónak használják a platformot

Hirdetések
trading212 banner 970 x 250

A Spotify vezére, Daniel Ek, a BBC-nek közölte, hogy nincsenek terveik a mesterséges intelligencia (MI) által létrehozott zene teljes tiltására a platformon. Korábban az év során eltávolítottak egy olyan számot, amelyben MI-klónozott hangok voltak hallhatók, mint például Drake-é és a The Weeknd-é. Ek hangsúlyozta, hogy az MI-t használhatják a zene készítésében, de ne utánozzák emberi művészeket az engedélyük nélkül. Az MI alkalmazása a zenében valószínűleg hosszú ideig vitatott téma marad.

Ek három kategóriát említett az MI használatában: elfogadhatónak tartja azokat az eszközöket, mint az auto-tune, amelyek javítják a zenét, de nem engedélyezné azokat, amelyek utánozzák az előadókat. A köztes területet vitásnak tartja, ahol az MI által létrehozott zene hatással van meglévő előadókra, de nem utánozza őket közvetlenül.

Az MI nincs tiltva teljesen a Spotify-n, de nem engedik meg tartalmukat gépi tanulási vagy MI modellek képzéséhez, amelyek zenét hozhatnak létre. Az előadók egyre inkább tiltakoznak az AI alkalmazása ellen a kreatív iparágakban.

Ek továbbá arról is beszélt, hogy a Spotify a podcastokba hatalmas beruházást tehet és szóvá tette az Apple jutalékpolitikáját az App Store-ral kapcsolatban.

A BB cikke továbbá kiemelte, hogy a Spotify támogatja az Online Safety Billt és a Digital Markets and Competition Billt, amelyek a szabályozást és a versenyt igyekeznek javítani az interneten.

Svédországban pénzmosónak használják a Spotifyt

Svédországban bűnbandák hamis Spotify streameket használnak pénzmosásra – jelentette korábban a Svenska Dagbladet. A bandák a bűncselekményekből származó pénzt használják arra, hogy hamis streameket vásároljanak a Spotify-n, majd a platform fizet nekik a lejátszások után, így mossák tisztára ezzel a pénzt. A cikk forrásai között bűnbanda-tagok és egy névtelen rendőrségi nyomozó is van, akik megerősítették ezt.

A bűnbandák a piszkos készpénzt bitcoinra váltották és ezt használták a hamis streamek vásárlására. Ezt azért is tették, hogy a slágerlisták élére kerüljenek, ami ráadásul további halgatottságot eredményezett. A Spotify egy nyilatkozatban reagált a hírekre, és elismerte a problémát, de hangsúlyozta, hogy az ilyen lejátszások csak kis részét teszik ki az összes hallgatottságnak.

Svédországban egy millió meghallgatásért 40 000-60 000 koronát (1,3 – 2 millió Ft) fizetnek, és a Spotify közvetlen kapcsolatban állt a bűnbandákkal. Az adatok szerint 2022-ben Svédországban 90 robbantást és több lövöldözést regisztráltak, ami a bűnbandák tevékenységéhez köthető. A Spotify nem talált bizonyítékot arra, hogy a platformot nagy mértékben használják a leírt módon.

További hírek:

Tóth-Kovács Viktor

Viktor 2+ éves szövegírói tapasztalattal rendelkezik, szereti a kütyüket, laptopokat, telefonokat. Kedvenc témaköre a hangzásvilág, így előszeretettel ír audio termékekről. Szabadidejében a gyerekeivel szeret a legjobban játszani.