You are currently viewing Samsung Galaxy S23 Ultra: Milyen áron gyártják?
Képforrás: GSMArena.com

Samsung Galaxy S23 Ultra: Milyen áron gyártják?

Hirdetések
trading212 banner 970 x 250

A Samsung Galaxy S23 Ultra alapmodell alapanyag költségei (Bill of Materials – BoM) mindössze 469 dollárra rúgnak a Counterpoint legfrissebb kutatása szerint. Ez egy 8 GB RAM-mal, 256 GB tárhellyel és sub-6GHz 5G-képességgel rendelkező egységre vonatkozik. A 2022-es modell BoM értéke nem ismert, de egy S21 Ultra (Snapdragon 888, 128GB, mmWave) 533 dollárba került, előtte pedig a Galaxy Note20 Ultra (Snapdragon 865+, 128GB, mmWave) 550 dollár volt.

Qualcomm dominancia

A Qualcomm részvétele a BoM-ban 34%-on van, ami “minden idők legmagasabb szintje, ami egy százalékponttal magasabb, mint a Samsungé. Ez nagyrészt a chipsetnek köszönhető, valamint a különböző vezeték nélküli kapcsolódási alkatrészeknek, de a Qualcomm tervezi a S23 sorozatban található ultrahangos ujjlenyomat-olvasókat is, valamint az audio elektronikát és az energiakezelő IC-ket.

A legdrágább komponensek a testreszabott Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy chipset és a celluláris kapcsolódás alkatrészei. A kijelző és a kamera is nagy részt tesz ki a költségvetésből, de még együtt is kevesebbet jelentenek, mint a chipset + celluláris alkatrészek.

samsung galaxy s23 ultra alapanyag ara
Képforrás: GSMArena.com

A Samsung szállítja az LTPO kijelzőt, a NAND flash-t és az akkumulátorcsomagot (egy ATL cellával), valamint az öt kamera közül kettőt: a 200MP HP2 szenzort és a 12MP selfie kamerát (S5K3LU). A két 10MP IMX754 szenzort a tele és a periszkóp kamerákhoz, valamint az ultraszéles látószögű IMX564-et a Sony szállítja.

Most már gondolhatod, hogy miért ragaszkodott a Samsung olyan hosszú ideig az Exynos-hoz, ami egy Samsung által tervezett és gyártott chipset egy Samsung modemmel. A fenti diagram egészen másképp nézne ki, ha a házilag készített chip versenyképes lenne.

Azért néhány más cég is kiveszi a részét. Az STM készíti a lézer AF modult és az érintőpanel vezérlőt, valamint különböző szenzorokat (gyorsulásmérő, giroszkóp, barométer). Az NXP gyártotta a vezetékes töltő IC-t, a Convenient Power pedig a vezeték nélküli töltő IC-t.

Fontos megjegyezni, hogy az alapanyag költségek nem tartalmazzák a többi költséget, mint például a kutatás és fejlesztés, a marketing, a szállítás, a garancia és az ügyfélszolgálat költségeit. Továbbá, a legtöbb régióban 12GB RAM-mal ellátott verziókat kapnak, és néhány változatban mmWave kapcsolódási pont is van. Ezek a változatok pedig valószínűleg drágábbak lesznek.

További híreink:

Hirdetések

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.