You are currently viewing Az NFC jelentése – mi ez és hogyan működik?

Az NFC jelentése – mi ez és hogyan működik?

Hirdetések
tradingview 250

Mi az NFC jelentése? Az NFC (Near Field Communication) olyan kommunikációs protokollok összessége, amelyek lehetővé teszik két eszköz adatcseréjét, amikor egymás közelében vannak. Ez ugyanaz a technológia, amelyet az érintés nélküli fizetési rendszerekben, például a Google Pay és az Apple Pay esetében használnak. Azonban ezekkel a digitális pénztárcákkal ellentétben az NFC bármely két eszköz között használható – nem csak fizetésre. 

Az NFC lehetővé teszi, hogy közvetítő vagy speciális alkalmazások nélkül kapcsolódjon más emberekhez vagy dolgokhoz. Ezek az apró vezeték nélküli chipek sok okostelefonba vannak beépítve, és úgy aktiválhatók, hogy összeérinti őket, vagy közel hozzuk őket egy másik eszközhöz. Itt van minden, amit az NFC-ről és annak működéséről tudni kell…

NFC jelentése

Photo by Jonas Leupe on Unsplash

Hirdetések

Mi az NFC?

Az NFC a Near Field Communication rövidítése. Ez egy olyan kommunikációs protokollkészlet, amely lehetővé teszi két eszköz adatcseréjét, amikor egymás közelében vannak. Ez a két eszköz lehet két okostelefon, egy okostelefon és egy számítógép, vagy akár két darab hétköznapi tárgy, például poszter vagy névjegykártya. Az NFC számos alkalmazáshoz használható.

Az NFC segítségével fizetést bonyolíthat, névjegykártyákat válthat, csatlakozhat Wi-Fi-hálózathoz stb. Manapság sok okostelefon rendelkezik beépített NFC-vel, és ezeket a protokollokat használhatja ezen műveletek végrehajtására. Még az NFC-t is használhatja tömegközlekedési bérletek vagy jegyek információinak olvasására. Ezek az apró vezeték nélküli chipek sok okostelefonba vannak beépítve, és úgy aktiválhatók, hogy összeérinti őket, vagy közel hozzuk őket egy másik eszközhöz.

Hogyan működik az NFC?

Ha két NFC-képes elemet egymáshoz helyez, az elektronok szabad szemmel láthatatlan elektromágneses mezőn keresztül áramlanak az eszközök között. Ezt elektromágneses indukciónak nevezik. Ez a mező lehetővé teszi, hogy az eszközök kommunikáljanak egymással. Az NFC a 13,56 MHz-es frekvencián működik, amely ugyanabban a tartományban van, mint az AM rádióállomások.

Minden NFC chip úgy van beállítva, hogy egyedi minta szerint kommunikáljon, hasonlóan a vonalkódhoz. Amikor egy NFC-képes eszköz elég közel kerül egy másik NFC-eszközhöz, az első eszközön lévő chip elektromágneses hullámokban kódolt adatokat küld ki. Ezek az adatok a levegőben haladnak át, és átmennek a másik eszköz chipjén. A fogadó készülék chipje dekódolja az adatokat és elküldi a készülék processzorának.

Hol találod az NFC-t?

A nap folyamán számos helyen megtalálhatja az NFC-t. Az NFC bizonyos tömegközlekedési bérletekben, plakátokon és matricákon található. Az NFC-t névjegykártyákban, könyvekben és magazinokban is megtalálhatja. Sok okostelefon rendelkezik beépített NFC chippel, így ezekkel az objektumokkal is kommunikálhat.

Az NFC-t általában a fizetési tranzakciók megkönnyítésére használják. Az NFC-t is használhatja kapcsolattartási adatok és egyebek cseréjére. Az NFC segítségével csatlakozhat Wifi-hálózathoz és adatátvitelt végezhet az eszközök között.

Biztonságos NFC-tranzakciók

Az NFC-fizetések nem olyan biztonságosak, mint amilyennek tűnnek. Bár úgy tűnhet, hogy telefonjának gyors megérintése egy fizetési terminálhoz közvetlenül a banknak küldi a fizetési információkat, ez nem így van. Amikor NFC-vel fizet, az adatok nem kerülnek közvetlenül a telefonról a bankba. Ehelyett egy harmadik fél cégen keresztül megy keresztül, amelyet fizetésfeldolgozónak neveznek, például a Visa vagy a Mastercard.

Ez azt jelenti, hogy a fizetésfeldolgozó láthatja az összes fizetési adatot, beleértve a számlaszámot, a lejárati dátumot és a kártyájával kapcsolatos minden egyéb információt. A fizetésfeldolgozó feladata annak megállapítása, hogy a fizetés érvényes-e, majd elküldi az információkat a banknak jóváhagyásra vagy elutasításra. Ezért csak másodpercekbe telik, amíg jóváhagyják a kártyát.

Az NFC korlátai

Az NFC nagyszerű technológia, de nem tökéletes. Az NFC használatakor 4 hüvelyk távolságon belül kell lennie egy másik eszköztől. Ez azt jelenti, hogy nagyon közel kell tartania telefonját egy másik eszközhöz, vagy meg kell érintenie két eszközt. Ha elmegy az eszköztől, a kapcsolat megszakad. Az adatok újraküldéséhez ismét a közelben kell lennie. Az NFC nem képes nagy távolságra adatokat küldeni. Például nem lehet NFC-vel adatokat küldeni egyik felhőkarcolóból a másikba.

Végső gondolatok

Az NFC egy olyan technológia, amely számos helyen használható. Az NFC segítségével fizetést bonyolíthat, névjegykártyákat válthat, csatlakozhat Wi-Fi-hálózathoz stb. Még az NFC-t is használhatja tömegközlekedési bérletek vagy jegyek információinak olvasására. Az NFC egy nagyon hasznos technológia, amely több mint képes leegyszerűsíteni a napi feladatokat. Ha okostelefont használ, kihasználhatja az NFC technológia előnyeit.

Hirdetések
whitepress magyar banner

Tóth-Kovács Viktor

Viktor 2+ éves szövegírói tapasztalattal rendelkezik, szereti a kütyüket, laptopokat, telefonokat. Kedvenc témaköre a hangzásvilág, így előszeretettel ír audio termékekről. Szabadidejében a gyerekeivel szeret a legjobban játszani.