You are currently viewing Keresőmotorok piaci helyzete Magyarországon és globálisan

Keresőmotorok piaci helyzete Magyarországon és globálisan

Hirdetések
99bitcoin-tokens

A keresőmotorok hosszú évek óta szerves részét képezik életünknek, hazánkban a legtöbben a Google-t használják internetes keresésekre, de valószínűleg már a Bing-ről is hallottál a Microsoft erőszakos tukmálása miatt. De mi a helyzet ezeken túl? Vannak egyéb piaci szereplők? Mekkora szeletet hasít ki a tortából a Google és a Bing? Ebben a cikkben minden ezzel kapcsolatos kérdésedre választ kapsz.

Kezdjük a legelején: mi az a keresőmotor?

A keresőmotor egy olyan szoftver, ami az interneten nyilvánosan elérhető weboldalakból és az azokon fellelhető adatokból épít hatalmas adatbázist. A keresőmotorokat általában egy webcímen éred el, és amikor beírsz egy kifejezést a keresőjükbe, a motor átkutatja az adatbázisát, és a legrelevánsabb találatokat rendezi eléd egy találati lista formájában.

A keresőmotorokat úgy a legegyszerűbb elképzelni, mint egy hatalmas könyvtárat, ahol a könyvtáros a keresőmotor. Bemész, elmondod, mire van szükséged, és a könyvtáros előkeresi a legmegfelelőbb könyveket. A keresőmotorok is így működnek, csak a könyvek helyett weboldalakat keresnek számodra.

De hogyan dönti el a keresőmotor, hogy melyik találat a legrelevánsabb, legmegfelelőbb számodra?

Minden keresőmotor más és más szempontokat vesz figyelembe, amikor megpróbálja megítélni, hogy az adott kifejezésre melyik weboldalak a legmegfelelőbbek. Íme néhány szempont, amit figyelembe vehetnek:

 • A kulcsszavak előfordulása a weboldalon
 • A weboldal tartalmának minősége
 • A weboldal hitelessége és tekintélye
 • A weboldal betöltési sebessége
 • A weboldal mobilbarát állapota

A keresőmotorok folyamatosan fejlődnek, és egyre kifinomultabb algoritmusokat használnak a találatok rangsorolásához. Céljuk, hogy a lehető legrelevánsabb és leghasznosabb információkat tárják eléd. De ahhoz, hogy egy weboldal valóban értékes legyen a keresőmotorok szemében, fontos szerepe van a SEO-nak, azaz a keresőoptimalizálásnak.

A keresőoptimalizálás célja, hogy úgy építse fel és alakítsa ki a weboldalt, hogy azt a keresőmotorok könnyen értelmezni tudják, illetve, hogy olyan módosításokat hajtson végre az oldalon, amellyel az a keresőkben előrébb kerülhet az adott kifejezésekre. Ezáltal több forgalmat és bevételt generálva az adott weboldalnak, cégnek.

Magyarországi keresőmotor-piac

Hirdetések

A magyarországi keresőmotor-piacot évek óta a Google dominálja, 2024-es adatok szerint több, mint 97%-os piaci részesedéssel. A második legnépszerűbb keresőmotor a Bing kevesebb, mint 2%-kal. Az 1%-os piaci részesedést sem éri el a Yahoo!, a DuckDuckGo és a Baidu. (A cikkben található adatokat, ábrákat a Statcounter weboldalnak köszönhetjük.)

statcounter-1

Ha kicsit meghosszabbítjuk a vizsgált időtartamot, akkor jól láthatjuk, hogy csak nagyon minimálisan változott a Google piaci helyzete Magyarországon az évek során.

statcounter-2

Keresőmotorok részesedése a globális piacon

Azt hihetnénk, hogy a globális piacon másabb a helyzet, de valójában nem. Bár világviszonylatban a Google nem annyira domináns, mint Magyarországon, azért így is sikerül bőven 90% fölötti piaci részesedést elérnie 2024 februári adatok szerint.

2024-es piaci részesedések:

 • Google: 91,62%
 • Bing: 3,31%
 • Yandex: 1,84%
 • Yahoo!: 1,08%
 • Baidu: 0,77%
 • DuckDuckGo: 0,53%

A 2023 és 2024 februárja közötti adatokat az alábbi ábrán láthatjátok. Nagyon minimálisan, alig észrevehetően gyengült a Google, és javult a Bing. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a Bing és a Microsoft nagyobb lendülettel vetette bele magát a mesterséges intelligenciával felvértezett funkciók és lehetőségek integrálásába.

statcounter-3

Hosszabb távon vizsgálva a nemzetközi adatokat jól látszik, hogy ezen a téren sem voltak jelentős pozíciócserék. Egyedül a Google utáni pozíciókban lehetnek változások, de úgy tűnik, hogy a Google kirobbanthatatlan a TOP1 pozícióból.

statcounter-4

Mit hoz a jövő?

Hirdetések

A keresőmotorok az internetes keresés alapvető eszközei, és a jövőben várhatóan hasonlóan fontos szerepet fognak betölteni az emberek életében, mint ma, csak kicsit átalakulva.

Az AI, azaz a mesterséges intelligencia egyre nagyobb szerepet fog játszani a keresőmotorok működésében. Ezek a technológiák segítenek a keresőmotoroknak a tartalom jobb megértésében és a relevánsabb találatok rangsorolásában. Ezentúl a mesterséges intelligencia segítségével a keresők egyre több olyan kérdést fognak megválaszolni, amihez eddig fel kellett keresnünk egy weboldalt.

Egyértelműen látszik, hogy jelenleg a mesterséges intelligenciában látja az összes cég a jövőt, így jelentős összegeket invesztál ennek a fejlesztésébe. Egy nagyon eltalált MI/AI könnyen helyzeti előnybe juttathatja valamelyik keresőmotort, ha az valóban innovatív és értékes lesz a felhasználók számára.

Természetesen az OpenAI, a ChatGPT fejlesztői által jelenleg is készítés alatt álló keresőmotorról sem szabad megfeledkezni. Ismerve a cég ChatGPT-vel elért sikereit, könnyen jelentős piaci szereplővé léphetnek elő, de valószínűleg a Google-t még hosszú évekig senki sem fogja megközelíteni.

Ezek is érdekelhetnek: