You are currently viewing Új keresőmotort készít az OpenAI
Forrás: Pixabay

Új keresőmotort készít az OpenAI

Hirdetések
trading212 banner 970 x 250

A hírek szerint az OpenAI egy olyan terület készül betörni, amibe nála sokkal nagyobb piaci szereplőknek is beletört már a bicskája. Ez az új terület pedig a webes keresők, vagy más szóval a keresőmotorok piaca. Ezen a területen évek óta a Google a domináns szereplő, amellyel (szinte) a világ összes pénzével rendelkező Microsoft Bing évek óta nem képes felvenni a versenyt.

Amit az OpenAI-ról tudni érdemes

Ha valaki nem olvasott volna híreket az elmúlt években, vagy szimplán kimaradt volna a mesterséges intelligencia (AI/MI) körüli felhajtásból, akkor íme egy gyors összefoglaló a piacot alaposan meghökkentő OpenAI-ról.

Az OpenAI egy mesterséges intelligenciát kutató cég, amelyet 2015-ben alapított Elon Musk, Sam Altman és még páran. Előbbi már távozott azóta a cégtől, míg utóbbi szintén távozott, de pár napos huzavona után vissza is tért annak élére.

Az OpenAI készítette el a ChatGPT chatbotot, amely a mesterséges intelligencia erejével válaszolja meg a felhasználók kérdéseit, ír cikkeket, dalszövegeket, verseket vagy nyújt nekünk lelki támaszt. Ezeken túl még az OpenAI nevéhez köthető a DALL-E képgeneráló elkészítése, és a már bemutatott, de még nem piacra dobott videógeneráló, a Sora is.

Ezeken túl az OpenAI partnerségre lépett a Microsofttal, így utóbbi Bing névre keresztelt keresőjében az előbbi biztosítja a mesterséges intelligenciával felvértezett funkciókat.

Amit az OpenAI új keresőmotorjáról tudni lehet

Hirdetések

Különböző források szerint az OpenAI jelenleg egy új keresőmotoron dolgozik, melynek célja, hogy a hagyományos keresőmotoroknál intuitívabb és informatívabb keresési élményt nyújtson.

Még rengeteg a tisztázatlan kérdés, hiszen eddig nem érkezett hivatalos bejelentés, de a források szerint az OpenAI keresőmotorját a Bing fogja működtetni majd, illetve valószínűleg különálló webes alkalmazásként fog működni a ChatGPT-től. Néhány forrás arról számol be, hogy a Binggel való szövetkezés csak átmeneti, és csak addig tart, amíg el nem készül az OpenAI saját keresőmotorja, vagy amíg le nem jár a Microsofttal kötött partneri kapcsolat.

A találgatások szerint az új kereső részben hagyományos keresőként fog működni, részben pedig kihasználja a mesterséges intelligencia erejét, azaz összegzi a találatokat, illetve megválaszolja a kérdező felmerült kérdéseit.

Mit szól ehhez a Google és a Bing?

De miért pont a Google és a Bing? Azért, mert az előbbi a keresőmotor piac nem az egyik, hanem a legnagyobb szereplője, míg az utóbbi nem kevés pénzzel támogatta az OpenAI-t. A Bing-et is birtokló Microsoft 13 milliárd dollárt fektetett az OpenAI-ba, melynek a célja, hogy támogassák az OpenAI kutatásait és fejlesztéseit, valamint nyilvánvalóan, hogy elsőbbséget élvezzenek mesterséges intelligencia-alapú termékekből adódó üzleti lehetőségek során.

Kérdés, hogy ha az OpenAI által fejlesztett keresőmotor mégsem lesz szoros kapcsolatban a Bing-gel és kvázi versenytársakká válnak, akkor hogyan fog ezek után a Microsoft viszonyulni az OpenAI-hoz? Nyilván a szerződések már jó hosszú időre alá vannak írva, de az esetleges munka-, és partneri kapcsolat megromolhat, és jelentős hatással lehet a jövőbeni szerződésekre is.

Illetve a Google-nek is lépnie kell, mert ha lemarad, akkor könnyen olyan helyzetben találhatja magát, hogy piaci részesedést veszít. A Google-nek ezek mellett meg kell tanulnia felvennie a kesztyűt a teljes egészében mesterséges intelligenciával gyártott tartalmak ellen, hiszen a magyar találati listákat is ellepték az olyan, nem túl jó minőségű AI-val generált tartalmak, amelyeket nagy számban, csak azért gyártanak, hogy monetizálhassák azt.

Az ilyen százával gyártott tartalmak nem csak a Google-t állítják nehéz helyzet elé, hanem a weboldal-tulajdonosokat és a keresőoptimalizálással foglalkozó szakembereket is, hiszen nyilvánvalóan a kézzel írt tartalmakat gyártó személyek nem tudják felvenni a versenyt a mesterséges intelligenciával gyorsaságban. Minőségben viszont fel tudják, és a Google-nek ebben lesz óriási szerepe, hogy képes legyen megtalálni az igazán minőségi tartalmakat a találati lista összeállításához, függetlenül attól, hogy az adott tartalom AI-val, vagy kézzel készült.

Keresőmotorok piaci részesedése

Mint említettük, jelenleg a Google vezeti a keresőmotorok piacát, évek óta ők a piacvezetők, akikről eddig az a vélemény vált általánossá, hogy letaszíthatatlanok a trónról. Amikor a Bing partnerségre állt az OpenAI-val, akkor már felsejlettek olyan hangok, hogy na most talán veszíthet a Google a piaci részesedéséből, de ez sem nagyon valósult meg. Bár tény, hogy a Bing valóban erősödött, de nem a Google kárára.

statcounter forras

fenti ábrán jól látszik, hogy nagyjából 2019 óta kezdett el a Bing bár minimálisan, de kiemelkedni a valódi vetélytársai közül, és az is jól látszik, hogy az OpenAI chatbotjának, illetve mesterséges intelligenciájának való beépítése jó hatással volt a keresőre, de igazán drasztikus változást nem hozott a keresőmotorok piacán. Továbbra is a Google számít egyeduralkodónak.

De vajon képes lesz ezen változtatni az OpenAI? Látatlanban azt mondhatnánk, hogy valószínűleg nem, de ismerjük a ChatGPT történetét: a világon a leggyorsabban, alig 2 hónap alatt, sikerült elérniük a 100 milliós aktív felhasználóbázist, ami abszolút rekordnak számít.

Ha sikerül valóban arra érdemleges keresőt készíteniük, tudják mozgósítani a ChatGPT-t használó közösséget, és az emberek annyira felkapják az új keresőt, mint a ChatGPT-t, akkor lehet esélyük labdába rúgni a Google mellett.

Tamás Zoltán

Érdekli a technológia világa, szereti az Apple termékeit. Szeret weboldalakat építeni, és feltörekvő SEO szakember.