You are currently viewing Jönnek a légi taxik az Egyesült Királyságba?
Fotó: RapidAg

Jönnek a légi taxik az Egyesült Királyságba?

Hirdetések

A brit légiközlekedési felügyelet vizsgálja a “vertiport” terveket a repülő taxik bevezetésének tervei részeként.

Az új konzultáció a függőlegesen fel- és leszálló (VTOL) repülőgépek alapjait fekteti le – közölte szerdán a Polgári Légiközlekedési Hatóság (CAA).

A föld és az ég között való repüléshez a CAA függőleges repülőtereket – más néven vertiportokat – akar telepíteni a meglévő repülőterekre.

A meglévő infrastruktúra átalakításával a CAA azt tervezi, hogy lerövidíti a felszálláshoz vezető utat. A szabályozó hatóság megjegyzi, hogy az Egyesült Királyságban már most is több száz repülőtér található. Ezek vertiportokkal való felszerelése létrehozhatná a VTOL-ok közlekedési hálózatát.

Ez több okból is vonzó ajánlat. Az egyik a VTOL-ok rugalmassága. Mivel ezek a repülőgépek függőlegesen tudnak felszállni, lebegni és leszállni, működésükhöz nincs szükség kifutópályákra.

A másik vonzerő a manőverező képességük. Képesek korlátozott tereken navigálni, ami potenciálisan alkalmassá teszi őket a városi közlekedésre. Az elektromos változatok (eVTOL-ok) egyre nagyobb teret nyernek, így csökkenthetik a szén-dioxid-kibocsátást is.

Mégis, nem mindenki rajong értük. A kritikusok szerint viszont ezek nem praktikusak, és a közpénzeket jobban el lehetne költeni a meglévő tömegközlekedésre. Továbbá, attól is tartanak, hogy a VTOL-ok csak a nevetségesen gazdagok számára lesznek elérhetőek.

A CAA számára azonban a jövőre nézve meggyőző lehetőséget jelentenek. A meglévő repülőterek átalakításával a szabályozó hatóság reméli, hogy ez a jövő nem lesz messze.

“Az Egyesült Királyság repülőterei létfontosságúak a légi közlekedés jövőjének felszabadításában” – mondta Sophie-Louise O’Sullivan, a CAA jövőbeli biztonságért és innovációért felelős vezetője egy nyilatkozatban.

“A meglévő szabályozás kihasználásával lehetővé tesszük a jövőbeli üzemeltetők és a repülőterek számára, hogy fejlesszék megértésüket és üzemeltetési szakértelmüket, ugyanakkor növeljük az infrastruktúrát támogató technológiával és üzemeltetési forgatókönyvekkel kapcsolatos kollektív tudásunkat.”

A konzultáció március 15-én zárul. A válaszokat a CAA erre a célra létrehozott weboldalán lehet megtenni.

Ez is érdekelhet:

Tóth-Kovács Viktor

Viktor 2+ éves szövegírói tapasztalattal rendelkezik, szereti a kütyüket, laptopokat, telefonokat. Kedvenc témaköre a hangzásvilág, így előszeretettel ír audio termékekről. Szabadidejében a gyerekeivel szeret a legjobban játszani.