You are currently viewing Csak óvatosan: Egy Androidos app titokban kémkedni kezdett
Képforrás: Unsplash

Csak óvatosan: Egy Androidos app titokban kémkedni kezdett

Hirdetések
wiener_ai-1

Azt mondod, szereted az Androidot, ugye? Bevallom, én annyira nem, legalábbis nagyon rég volt, hogy használtam. A legújabb hírek szerint az egyik népszerű képernyőfelvételi alkalmazás, amelyet tízezrek töltöttek le a Google alkalmazásboltjából, egyszer csak elkezdte lopni a felhasználóinak az adatait. Beleértve a mikrofonjukkal készült felvételeket és más dokumentumokat a telefonjukról.

A vírusos app: iRecorder – Screen Recorder

Az ESET nevű kiberbiztonsági cég kutatása szerint az „iRecorder – Screen Recorder” nevű alkalmazás közel egy évvel a Google Play-en való megjelenése után vezette be a rosszindulatú kódot egy frissítéssel. Az ESET szerint a kód lehetővé tette, hogy az alkalmazás észrevétlenül feltöltse a készülék mikrofonján keresztül rögzített környezeti hangok egyperces részleteit negyedóránként. Valamint képes volt dokumentumokat, weboldalakat és médiafájlokat kiszivárogtatni a felhasználó telefonjáról.

irecorder screen recorder
Képforrás: Internet archívum, TechCrunch

 

Az alkalmazás már nincs fent a Google Play-ben. Ha te is letöltötted, javasoljuk, hogy azonnal töröld a készülékedről. Mire az alkalmazást eltávolították az alkalmazásboltból, az már több mint 50 000 letöltésnél tartott.

Az ESET a rosszindulatú kódot AhRat-nak nevezi, ami egy testreszabott változata az AhMyth nevű nyílt forráskódú távoli hozzáférésű trójai lónak. A távoli hozzáférésű trójai lovak (vagy RAT-ek) széles körű hozzáférést biztosítanak az áldozat készülékéhez, és gyakran tartalmaznak távoli vezérlést, de ugyanakkor hasonlóan működnek, mint a kémprogramok és a zaklató szoftverek.

Ezért, mielőtt bármit letöltenél, mindig ellenőrizd az alkalmazás hitelességét és az alkalmazásban rejlő esetleges biztonsági kockázatokat. És ne felejtsd el, az adatbiztonság nem csak a nagyvállalatok feladata – de a miénk is.

További hírek:

Hirdetések
  • Olyan funkció jöhet a Gmail-be, aminek mindannyian örülni fogunk
  • Kína űrhajóst küldene a Holdra 2030-ig

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.