You are currently viewing Biztonságos nyilvános WiFi-t használni?
Fotó: RODNAE Productions: pexels.com

Biztonságos nyilvános WiFi-t használni?

Hirdetések

A Washington Post “Tech Friend” hírlevele olyan “technológiai félelmekről” szól, amelyekről le lehet mondani. A hírlevél azt állítja, hogy “Nem kell aggódnod, ha kávézóban, szállodában vagy repülőtéren használod a nyilvános WiFi-t.”

A hírlevél 4 érdekes félelmet említ

1, Nyugodtan használhatod a WiFit a kávézókban, hotelben, vagy akár a repülőtéren

„Igen, biztonságos” – mondta Chester Wisniewski, a Sophos digitális biztonsági szakértője. Öt vagy tíz évvel ezelőtt nem volt biztonságos a közös WiFi használata kávézókban vagy más helyeken az otthonodon kívül. De mostanra a legtöbb weboldal és alkalmazás titkosítja az online tevékenységedet. Ez megnehezíti a bűnözők dolgát, ha nyilvános WiFi-hálózathoz vagy csatlakozva. Nem lehetetlen, de a bűnözőknek egyszerűbb célpontjaik is akadnak.

Még Wisniewski is, akinek a munkája érzékeny információkkal kapcsolatos, az utóbbi időben csatlakozott a repülőtéri és a szállodai WiFi-hez egy üzleti útja során. Azt tervezi, hogy használja a WiFi-t egy Las Vegas-i konferencián, amelyen a világ legjobb számítógépes hackerei vesznek részt. Wisniewski általában nem használ VPN-t (Látogass el a NordVPN oldalára itt) az extra biztonsági réteghez, bár a cége előírhatja azt. Kerüli viszont a WiFi használatát Kínában.

Óvatosnak kell lenned a nyilvános WiFi hálózatokkal szemben, ha tudod, hogy a kormány felügyel téged vagy más módon kémkednek utánad. De valószínűleg nem vagy Edward Snowden vagy Brad Pitt… Majdnem mindenki számára és szinte minden időben használható a nyilvános WiFi anélkül, hogy stresszel kellene küzdenie.

2, Nyugodtan használhatók a nyilvános töltőkábelek, töltőállomások

Ennek ellenére, nemrég az FBI egy figyelmeztetést adott ki, hogy a hackerek mégis ezekkel a nyilvános kábelekkel próbálnak ártalmas szoftvereket feltenni a telefonunkra. Most akkor kinek van igaza?

3, Inkább használj FaceId-t és ujjlenyomat olvasót

Néhány ember óvatos az olyan technológiákkal kapcsolatban, mint az iPhone arcfelismerő Face ID-je vagy az ujjlenyomat-érzékelők az eszközökön. De tudni kell, hogy ezek sokkal biztonságosabbak, mint pusztán egy jelszó használata a készülék zárolásához és feloldásához.

Ha aggódsz amiatt, hogy szeretteid nem férnek hozzá a telefonodhoz, ha valami történik veled, akkor megoszthatod velük a jelszavadat. Ez mindig egy vész megoldás, még akkor is, ha arcfelismerőt vagy ujjlenyomat zárt használsz.

4, A QR kódok biztonságosak

Sokan nem tartják biztonságosnak a QR kódok használatát, hiszen nem tudhatjuk, hogy a kód beolvasásával milyen oldalon is kötünk ki, vagy hogy milyen adatokat gyűjtenek be rólunk.

A hírlevél szerzője azonban azt mondja, az embereknek nincs okuk különösebb félelemre a QR kódok használatának során.

Hogyan védekezzünk?

Hirdetések

Csermák Szabolcs etikus hacker szerint érdemes minden oldalon, ahol regisztrálsz új és erős jelszót megadni.

A jelszó legyen nagyon hosszú, legyen benne kisbetű, nagybetű, szám, és speciális karakter.

Ez kinézhet például így: #Ac32!_ és a végére az adott oldalhoz való asszosziáció. Így egy erős jelszót tudsz létrehozni, amit bár eleinte nehéz lesz megjegyezni, de idővel mégis könnyebb lesz.

Ez is érdekelhet:

  • A ChatGPT újra elérhető Olaszországban
  • 17 milliót lopott az Apple-től a volt alkalmazottja, börtön vár rá

Borítókép forrás: RODNAE Productions

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.