You are currently viewing Zenehallgatás mesterfokon

Zenehallgatás mesterfokon

Hirdetések

A zene szinte egyidős az emberiséggel. Folyamatosan csiszolódik, fejlődik, és időről időre felbukkannak zsenik, akikért emberek milliói rajonganak. Az élő koncertek hatalmas élményt, igazi show-t nyújtanak. Elképesztő hatással van ránk a kedvencünk, a látvány, a hangorgia, ahogy tízezrek éneklik (vagy akár üvöltik) kedvenc sorainkat velünk együtt. Az élő koncertek látogatása azonban családosként sok szervezést igényelhet, költséges is lehet – ezért jelentősen háttérbe szorul a többi lehetőséghez képest.

Sokszínűség, változatosság

Számtalan zenei irányzat, stílus létezik, ezek mindegyikre másként hat mindenkire. Legalább annyira szubjektív, mint egy étel, vagy akár illat. Lehet egy stílust utálni, időnként szeretni, vagy éppen rajongani érte. Amit esetleg inkább kikapcsolnál, arra lehet, hogy a világon az adott percben milliók tombolnak. A zene időtálló is, elképzelhető, hogy egy nálad harminc évvel idősebb szám a kedvenced. Vannak, akik kizárólag egy stílust hallgatnak, és vannak, akik megdöbbentően széles spektrumon mozognak zenei ízlés tekintetében.

340

Filmek, játékok, emlékek

A filmek, sorozatok jól eltalált zenéi sokszor észrevétlenek, ha nem figyelünk rájuk tudatosan, mégis megalapozzák az alkotás hangulatát. Gondolj csak a klasszikus westernekre, a lódobogásra, a szél által kergetett szalmagombócra, és ahogyan a toronyóra mutatója épp a „helyére” moccan. Nyilván pont az a zene szól a fejedben, amit oda írtak, mert úgy tökéletes. A horror filmek feszültségfokozó zenei eszközei is remekül teszik a dolgukat. Külön említést érdemelnek a játékok alatt szóló zenék. Egy sötét fantasy világ elképzelhetetlen egy komor, klasszikus zenei alap nélkül, ahogyan a lövöldözős FPS játékok hangulatának is megágyaz a pörgős zene. Egy-egy zene bizonyos eseményhez (például akár egy első csókhoz) köthető, amiről mindig az adott pillanat, élmény, hangulat játszódik le a fejünkben, így egész életünkön keresztül végigkísér.

337

Hangulat, motiváció, aktuális kedv

Hirdetések

A zene hallgatása hatással van az érzelmi állapotunkra. A dallamok és a ritmusok különféle érzelmeket váltanak ki (például öröm, bánat, nosztalgia). Egy szomorú dal hallgatása például segíthet feldolgozni az érzelmeket és megkönnyebbülést hozhat a nehéz időkben. Ha már nehéz idő – képzeld el, hogy végeláthatatlan mosogatnivaló vár rád! Ezt általában duzzogva végzi el az ember, a többi házimunkához hasonlóan. Az idő ólomlábakon cammog, örökkévalóságnak tűnik a projekt. Ha időközben a kedvenc zenéd szól a füledben, akkor viszont jelentősen felgyorsul az idő. Az sport, edzés során pedig gigantikus extra löketet tud adni egy pörgős zene. Motivál, tartja benned a lelket, és nem engedi, hogy feladd. A zene ritmusa és üteme is fontos szerepet játszik a szív- és érrendszer működésében. A lassú, nyugtató zene hallgatása csökkentheti a vérnyomást és a pulzusszámot, ami segít a relaxációban és a stressz kezelésében. Ezzel szemben a gyors, energikus zene hallgatása serkentheti az agy működését és növelheti a koncentrációt.

Az eszközökről

A mobiltelefonok, tabletek könnyen hordozható eszközök, és zenei téren is kinyílik velük a világ. Akár egy egyszerű netes rádióhallgatásról van szó, akár videómegosztó portálokról, streaming- és egyéb szolgáltatókról. Válogathatunk kedvünkre a számtalan lehetőség közül. Az, hogy milyen eszközzel szeretnénk hallgatni a zenét, ízlés, és helyzet kérdése. A vezetékes fejhallgatók és fülhallgatók nagy előnye, hogy nem igényelnek külön töltést, és pár másodperccel rövidebb idő kell a csatlakoztatáshoz. Hátrányuk maga a vezeték, ami kissé helyhez kötött érzést kelt, sportolás, mozgás közben pedig akadályozhat. A vezeték nélküli technológiával bíró fejhallgatók ezzel szemben bluetooth kapcsolaton keresztül csatlakoznak, ami azt jelenti, hogy teljes szabadságot élvezhetünk, akárcsak bluetooth fülesek esetében. A vezeték nélküli eszközök kiválasztásakor mindenképp érdemes figyelembe venni a töltési időt, a készenléti időt, és a zenehallgatási/beszélgetési időt! A fejhallgató kevésbé kompakt, nem vágható csak úgy zsebre, viszont jellemzően jóval tovább bírják, mivel nagyobb energiatároló építhető beléjük. A fülesek minimális helyet foglaló apróságok, korlátozottabb használati idővel. Ha sportoláshoz is szeretnénk használni az eszközt, válasszunk csepp/vízálló szabványnak megfelelőt, hogy ne kelljen aggódni a verejték, vagy a szemerkélő eső miatt.

339

A különféle hangtulajdonságokon kívül érdemes még figyelembe venni egyéb extrákat is. A zajszűrés (noise cancelling) és zajcsökkentés (noise reduction) technológiák célja, hogy csökkentsék a környezeti zajokat, ezáltal javítva a zenehallgatás élményét. A zajszűrés aktív technológia, amely mikrofonok segítségével érzékeli a külső zajokat, és ellentétes hanghullámokat bocsát ki azok elnyomására. A zajcsökkentés ezzel szemben passzív módszereket alkalmaz, például a fülpárnák szigetelésével.

A fülesek, fejhallgatók egyik előnye, hogy senkit sem zavar, amikor átadod magad a kedvenc zenédnek. Előfordulhat azonban, hogy kifejezetten az a cél, hogy mások is hallják a zenét. Buli esetén vess be bluetooth hangszórót!

Fontos, hogy ne essünk át a ló túloldalára, ezért ügyelni kell a hangerőre. Ez azért fontos, hogy a zene önfeledt élvezete mellett se szenvedjünk halláskárosodást.

Hirdetések
whitepress magyar banner