You are currently viewing A képoptimalizálás jelentősége a SEO-ban
Fotó: Pexels

A képoptimalizálás jelentősége a SEO-ban

Hirdetések
dogeverse banner

A képek keresőoptimalizálása a weboldalak és a tartalmak keresőbaráttá tételének egyik kulcsfontosságú eleme. A képek nem csak vizuális élményt nyújtanak a látogatóknak, hanem jelentős szerepet játszanak a weboldalak keresőmotorokban való megjelenésében is. De miért is olyan fontos a képek keresőoptimalizálása, és hogyan végezhetjük el hatékonyan?

Miért fontosak a képek a tartalmi keresőoptimalizálás szempontjából?

A Google és más keresőmotorok ma már kiválóan képesek értelmezni a szöveges tartalmakat, azonban a képekkel más a helyzet. A képek értelmezése a keresőmotorok számára még mindig kihívást jelent. A képek keresőoptimalizálása tehát azért kritikus, mert a weboldalaknak ez az a része, amit a keresőmotorok nehezebben értelmeznek. Ezen túlmenően a képek hozzáadott értéket is képviselnek a tartalom szempontjából, mivel vizuális információt nyújtanak, ami növeli a weboldalak hitelességét és vonzerejét.

Miért fontosak a képek a technikai keresőoptimalizálás szempontjából?

Hirdetések

A képek jelentik a weboldalak adatmennyiségének nagy részét. A képek mérete és minősége közvetlen hatással van a weboldal betöltési idejére, amely kritikus tényező a felhasználói élmény és a keresőmotorok szempontjából is. A nagyméretű képek jelentősen lassíthatják a weboldal betöltését, ami negatívan befolyásolja a felhasználói élményt és a keresőmotorok rangsorolását is.

Hogyan keresőoptimalizáld a képeid?

Megfelelő fájlnév: A képek fájlneve beszédes legyen, és tükrözze a kép tartalmát. Például, ha a képen egy játszó kiskutya látható a kertben, akkor a fájlnév lehet “kiskutya-jatszik-kertben.jpg”.

  • Megfelelő formátum: Általános felhasználásra a JPG formátumot ajánljuk, mivel ez kisebb fájlméret mellett is jó képminőséget biztosít. Azonban vannak helyzetek, amikor más formátumok, mint például a PNG vagy SVG, előnyösebbek lehetnek.
  • Kép méretezése: A képek méretét úgy állítsuk be, hogy az optimális legyen a weboldalon való megjelenítéshez. A túl nagy képek feleslegesen növelik a betöltési időt.
  • Tömörítés: A képek méretét tovább csökkenthetjük képtömörítő eszközök segítségével, mint például a Tinypng vagy JPEGmini.
  • Felirat és Alt szöveg: A képekhez hozzáadott feliratok és alt szövegek segítenek a keresőmotoroknak a képek értelmezésében. Az alt szöveg különösen fontos, mivel ez jelenik meg, ha a kép valamilyen okból nem töltődik be.
  • Cím (title): A képek címének kitöltése további információt nyújthat a kép tartalmáról, és segíthet a keresőmotoroknak a kép értelmezésében.
  • Képek tárhelye: A képek tárhelye is fontos szempont. A CDN (Content Delivery Network) használata segíthet a képek gyorsabb betöltésében, függetlenül a felhasználó földrajzi elhelyezkedésétől.
  • Képek struktúrája: A képek beágyazása során ügyeljünk arra, hogy a képek logikailag is illeszkedjenek a körülöttük lévő tartalomhoz. Ez segít a keresőmotoroknak a kép kontextusának megértésében.

A képek keresőoptimalizálása tehát elengedhetetlen a weboldalak keresőmotorokban való sikeres megjelenéséhez. A fent említett lépések követésével biztosíthatjuk, hogy képek is keresőbarátok legyenek, és hozzájáruljanak weboldalunk sikeréhez.

Hirdetések
whitepress magyar banner

Tóth-Kovács Viktor

Viktor 2+ éves szövegírói tapasztalattal rendelkezik, szereti a kütyüket, laptopokat, telefonokat. Kedvenc témaköre a hangzásvilág, így előszeretettel ír audio termékekről. Szabadidejében a gyerekeivel szeret a legjobban játszani.