A legtöbb ember ugyanazt a jelszót használja a legtöbb weboldalon és alkalmazásban, és ez egy hatalmas hiba. A hackerek így ezzel az egyetlen jelszóval, ha kiszivárgott, feltörhetik a fiókjaid. Nyilván az emberi agy nehezen tudná megjegyezni a sok különböző jelszót, amit használnunk kellene. Ennek tárolására jöttek létre a jelszókezelők. De mégis, milyen a jó jelszó?

Milyen a jó jelszó?

A jó jelszó kiválasztása kulcsfontosságú a személyes és online biztonságunk érdekében. Ahhoz, hogy hatékony jelszót válasszunk vegyük figyelembe az alábbiakat:

Hosszú és összetett jelszavak

A legalább 12 karakteres jelszavak, amelyek tartalmaznak kis- és nagybetűket, számokat és speciális karaktereket, nehezebben törhetők fel.

Miért van erre szükség? A hosszabb karakterű jelszavakat tovább tart feltörni, még számítógépes segítséggel is. Ugyanis minél hosszabb egy jelszó, annál több lehetséges karakterváltozatot kell kiprógálnia a hackerünknek.

Szemléltetésként, ennél a 20 karakteres jelszónál kicseréltük az utolsó karaktereket:

abcdefghijklmnopqrsa
abcdefghijklmonpqrsb
abcdefghijklmonpqrsc
abcdefghijklmonpqrsd
abcdefghijklmonpqrse
abcdefghijklmonpqrsf
abcdefghijklmonpqrsg
abcdefghijklmonpqrsh

Természetesen ezeket a jelszavakat ne használd, mert könnyedén feltörhetők.

Ne használj könnyen kitalálható információkat

Kerüld a személyes adatokat, és válaszd a nehezen kitalálható kombinációkat, hogy megnehezítsd a hackerek dolgát.

Manapság a két legelterjedtebb hackelési kísérleg a phishing és a social engineering. Mindkettő az adathalászathoz köthető, az előbbinél egy megtévesztő emailt vagy üzenetet kapsz, hogy azonnal jelentkezz be pl. a Facebook fiókodba, vagy az online bankodba.

Ezek azért jöttek létre, hogy így könnyedén kinyerjék a jelszavadat. Mindig figyelj oda, hogy kitől kaptad az emailt/üzenetet. Kattints az email cím megtekintésére, és ellenőrizd a feladót.

Ebben a cikkben leírtuk, hogyan próbálták meg tőlünk is hamis üzenettel kicsalni a Facebook bejelentkezési adatainkat.

Egyedi jelszavak használata

Minden online fiókhoz különböző jelszót válassz, így még akkor is biztonságban vagy, ha egy fiókod jelszava kiszivárog.

Ezt bár nehéz észben tartani, ám erre vannak a jelszókezelők. Egy másik megoldás, amit használhatsz, az Csermák Szabolcs jelszó trükkje.

Találj ki egy nehéz

Rendszeres jelszócserék

Változtasd meg rendszeresen jelszavaidat, hogy megelőzd a potenciális biztonsági kockázatokat.

Hogyan válasszak jelszavat?

A jelszókiválasztás folyamata ismereteket és odafigyelést igényel:

Jelszókezelők használata

Az online jelszókezelők segítenek létrehozni, tárolni és kezelni erős jelszavakat. Fedezd fel az 1Password, NordPass, LastPass és Bitwarden lehetőségeit.

Kreatív kombinációk alkalmazása

Kombináld a számokat, betűket és speciális karaktereket úgy, hogy könnyen megjegyezhető és egyidejűleg erős jelszót hozz létre.

Ne használd ugyanazt a jelszót többször

Minden online fiókhoz külön jelszót válassz, így ha egyikük sérül, a többi továbbra is biztonságban marad.

Hogyan tároljam a jelszavaim?

A jelszavak biztonságos tárolása is elengedhetetlen a személyes adatok védelméhez:

Jelszókezelők előnyeinek kihasználása

Ismerd meg a jelszókezelők által nyújtott kényelmes és biztonságos tárolási lehetőségeket.

Ne jegyezd meg böngészőben

Kerüld a böngésző által kínált jelszómentési lehetőségeket, mivel ezek sérülékenyek lehetnek.

Fizikai jegyzetek biztonságos tárolása

Amennyiben írásban is rögzíted jelszavaidat, tartsd őket biztonságos helyen, például lezárható fiókban vagy széfben.

A jelszóvédelem kulcsfontosságú a digitális életünk során. A fenti útmutató segítségével hatékonyan hozhatsz létre és kezelhetsz erős jelszavakat, melyek védelmet nyújtanak a személyes információidnak.

Jelszókezelők a gyakorlatban

Ha úgy döntenél, hogy kipróbálsz egy jelszókezelő programot, akkor az alábbiakat ajánljuk.

1. 1Password

A 1Password (ejtsd: one password) egy kiváló jelszókezelő alkalmazás, amely erős titkosítási technológiával biztosítja a jelszavak védelmét. Intuitív felülete és kiterjedt funkciói teszik a felhasználók számára könnyen használhatóvá.

A program lehetővé teszi a felhasználók számára erős és egyedi jelszavak létrehozását, ezek tárolását titkosított módon, valamint a jelszavak egyszerű és biztonságos módon történő használatát különböző online szolgáltatásokhoz.

1password fooldala

Az 1Password számos funkciót kínál, amelyek között megtalálhatók a következők:

  1. Erős jelszógenerátor: Segít létrehozni bonyolult és biztonságos jelszavakat.
  2. Titkosított tárolás: A jelszavakat erős titkosítással védi, így csak a felhasználó éri el őket.
  3. Automatikus kitöltés: Bejelentkezéskor az 1Password automatikusan kitölti a felhasználói nevet és jelszót.
  4. Mobil eszközök támogatása: Az alkalmazás elérhető mobil eszközökre is, lehetővé téve a hordozható és biztonságos hozzáférést.
  5. Kétlépcsős azonosítás: Támogatja a kétlépcsős azonosítást a biztonságosabb fiókelérések érdekében.

Az 1Password azért jött létre, hogy megkönnyítse és biztonságossá tegye a jelszavak kezelését, különös tekintettel azokra az esetekre, amikor több online fiókunk is van. A szoftvernek adataink védelmére és a biztonságos internetes szokások kialakítására szolgáló számos funkciója van.

2. NordPass

A NordPass egy jelszókezelő alkalmazás, amelyet a NordVPN cég készített. A NordVPN híres a virtuális magánhálózat (VPN) szolgáltatásairól, és a NordPass a cég másik terméke, amely a felhasználóknak segít a biztonságos és hatékony jelszavak kezelésében.

nordpass jelszokezelo

A NordPass főbb jellemzői közé tartoznak:

  1. Erős jelszógenerátor: A program segít a felhasználóknak létrehozni erős és egyedi jelszavakat a biztonság növelése érdekében.
  2. Titkosított tárolás: A jelszavakat erős titkosítással védi, hogy csak a felhasználó érhessen hozzájuk.
  3. Automatikus kitöltés: Bejelentkezéskor a NordPass automatikusan kitölti a felhasználói nevet és jelszót, megkönnyítve a felhasználók számára az online szolgáltatásokhoz való hozzáférést.
  4. Mobil eszközök támogatása: A NordPass elérhető mobil eszközökre is, így a felhasználók bármikor és bárhol hozzáférhetnek jelszavaikhoz.
  5. Biztonsági audit: A szoftver rendszeresen ellenőrzi a jelszavakat és javaslatokat tesz a biztonság növelése érdekében.

A NordPass a NordVPN cég által kínált biztonságos online szolgáltatásokat kiegészítő termékként jött létre, és célja a felhasználók számára biztonságos és könnyen kezelhető jelszavak biztosítása. A szoftvernek az a célja, hogy segítse a felhasználókat a digitális biztonság növelésében, különös tekintettel az online fiókokra és szolgáltatásokra.

3. LastPass

A LastPass egy híres és megbízható jelszókezelő, amely szinkronizálható különböző eszközökön. A rendszeres frissítések és a könnyű kezelhetőség teszi népszerűvé a felhasználók körében.

lastpass fooldala

A LastPass letölthető telefonra, és számítógépes bővítményként is. Az előnye, hogy ingyenes csomagot is kínál, ami tökéletesen megfelel akkor, ha csak egy számítógépen szeretnéd használni.

Korábban lehetőség volt több eszközön is használni az ingyenes csomagot, ezt azonban nemrég megszűntették. Valamelyikből ki kell jelentkezned, csak így tudod használni mindkettőt. Azonban a mobil app bejelentkezést is csökkentették 3-5 alkalomra, ezzel is a fizetős csomagok felé terelve a felhasználókat.

A legkisebb csomag ára havi 2,60 angol font, ami körülbelül 1200 forintnak felel meg.

4. Bitwarden

A Bitwarden egy nyílt forráskódú jelszókezelő, amely a felhasználók számára teljes ellenőrzést biztosít jelszavaik felett. Az egyszerűség és a magas biztonsági szabványok teszik vonzóvá.

Az interneten a Bitwardent egy ingyenes jelszókezelőnek mutatják be, amelyhez korlátlan eszközhozzáférés tartozik.

A Prémium csomag is csupán 10 dollárba kerül, ami kevesebb, mint 1 dollár havonta. A jelszókezelők közül, ez kínálja a legolcsóbb prémium előfizetést.

bitwarden fooldala

Végszó

Reméljük a cikkünkből kiderült, hogy milyen a jó jelszó, hogyan tudsz jó és erős jelszót létrehozni, és hogy hogyan tudod azokat biztonságban tartani. Továbbá bemutattunk 4 szoftvert, amelyek kíváló lehetőséget nyújtanak online.

Ezek a jelszókezelők kiváló megoldást kínálnak a személyes és online biztonság növelésére. Válaszd ki a számodra leginkább megfelelőt, és tartsd szem előtt a jelszavak erősítésének és rendszeres cseréjének fontosságát.