You are currently viewing Egyre több amerikai gondolja úgy, hogy a közösségi médiavállalatok túl nagy politikai hatalmat gyakorolnak

Egyre több amerikai gondolja úgy, hogy a közösségi médiavállalatok túl nagy politikai hatalmat gyakorolnak

Hirdetések
dogeverse banner

Az amerikaiak többsége óvatos a közösségi médiavállalatokkal és azok politikában és az ország jövőjében betöltött szerepével szemben – derül ki egy új, amerikai felnőttek körében végzett felmérésből.

A Pew Research Center közzétette a közösségi média politikára és az országra gyakorolt hatását, a politikai cenzúrát és elfogultságot, valamint a technológiai cégek kormányzati szabályozását vizsgáló tanulmányának eredményeit.

2020 óta egyre több amerikai gondolja úgy, hogy a közösségi médiavállalatok túl nagy politikai hatalmat gyakorolnak, a demokraták erősen a “túl nagy” kategóriába tartoznak.

“Nagyjából tízből nyolc amerikai (78%) szerint ezeknek a cégeknek ma túl nagy hatalmuk és befolyásuk van a politikában” – derül ki a 10 133 amerikai felnőtt megkérdezésével készült felmérésből, amelyet 2024. február 7-11. között végeztek.

A 2020-as 72%-hoz képest nőtt azoknak a száma, akik szerint a közösségi médiának “túl nagy” hatalma van.

Mivel a szabályozás körüli beszélgetések idén elharapództak, és az elkövetkező hónapokban olyan alkalmazások betiltására kerülhet sor, mint a TikTok, a régóta tartó vita arról, hogy mit kellene tennie a kormánynak, feszültté vált.

A jelentés szerint az amerikaiak inkább a nagy technológiai cégek több, mint kevesebb szabályozását támogatják.

kozossegi media kerdoiv -1

“Arra a kérdésre, hogy a kormánynak többet, kevesebbet vagy a jelenlegi szinten kellene-e szabályoznia a nagy technológiai vállalatokat, 51%-uk úgy véli, hogy ezeket a vállalatokat a jelenleginél jobban kellene szabályozni.

“Sokkal kevesebben – 16% – gondolják úgy, hogy a jelenleginél kevésbé kellene szabályozni őket.”

A demokraták támogatják leginkább a technológiai vállalatok fokozott kormányzati felügyeletét. Míg e párt általános véleménye a tanulmányban a kormánynak kedvez, a republikánusok széles körben úgy vélik, hogy a nagy technológiai vállalatok liberálisbarátok.

“Ezzel szemben a demokraták körében a legelterjedtebb nézet az, hogy a technológiai vállalatok egyformán támogatják a konzervatívok és a liberálisok nézeteit, 50%-uk mondta ezt.

“A demokraták nagyjából negyede állítja, hogy ezek a vállalatok vagy a konzervatívok nézeteit részesítik előnyben a liberálisokkal szemben (25%), vagy a liberálisokét a konzervatívokkal szemben (22%).”

Az amerikaiak szerint a közösségi média nem jó a jövőre nézve

Ha azt az ősrégi kérdést vizsgáljuk, hogy a közösségi média milyen hatással van az országra, az összkép meglehetősen borúsnak tűnik.

Mindössze 10% írja le, hogy a közösségi média többnyire pozitív hatással van, 64% pedig azt mondja, hogy többnyire negatív hatással van arra, ahogyan ma az országban mennek a dolgok.

kozossegi media kerdoiv -2

A többség mindkét politikai pártban negatívan látja a közösségi média hatását az országra, de a republikánusok jobban aggódnak, mint a demokraták (71% vs. 59%).

A demokraták körében 2020 óta 6%-kal nőtt azoknak a száma, akik szerint a platformok többnyire rossz hatással vannak a társadalomra.

Ezek is érdekelhetnek:

Hirdetések

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.