You are currently viewing Hamarosan jöhet a ChatGPT-5

Hamarosan jöhet a ChatGPT-5

  • Post author:
  • Post category:Tech
Hirdetések
trading212 banner 970 x 250

Az OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman egy széleskörű interjúban elárulta, hogy mit hozhat a jövő a ChatGPT, a mesterséges intelligencia (AI) chatbot számára, amely viharszerűen meghódította a világot. Lex Friedmannal, az MIT mesterséges intelligencia kutatójával és podcastereivel beszélgetett Altman a GPT-4 és GPT-5 terveiről, valamint a vezérigazgatói posztjáról való nagyon is ideiglenes leváltásáról és Elon Musk folyamatban lévő peréről is.

Most azt mondom, hogy GPT-5, de jelenleg ez a nem hivatalos neve, amivel utalnak rá, mivel még fejlesztés alatt áll, és még maga Altman is arra utalt, hogy nem tudja véglegesen, hogy végül mi lesz a neve. Az OpenAI közelgő kiadásának természetéről azonban ezt a kissé rejtélyes idézetet adja:

“… mi az egyetlen nagy feloldás? Egy nagyobb számítógép? Egy új titok? Vagy valami más? Mindezek a dolgok együtt.”

Majd ezt követően kijelenti, hogy ő és kollégái úgy gondolják, hogy amit az OpenAI igazán jól csinál, az az, hogy “200 közepes méretű dolgot összeszorzunk egy óriási dologgá”. Friedmannak külön megerősíti, hogy ez “különösen a technikai oldalra” vonatkozik. Amikor Altman és Friedman a GPT-4-ről a GPT-5-re való ugrásról beszél, Altman azt mondja, hogy izgatottan várja, hogy a következő GPT-iteráció “okosabb legyen”.

Jöhet a GPT-5?

Friedman egyenesen azt kéri Altmantól, hogy “pislogjon kétszer“, ha idén számíthatunk a GPT-5-re, amit Altman nem volt hajlandó megtenni. Ehelyett elmagyarázta, hogy az OpenAI előbb más fontos dolgokat fog kiadni, konkrétan az új (egyelőre névtelen) modellt, amiről Altman olyan költőien beszélt.

Összességében nem sok mindenre lehet következtetni, és ez az interjú azt sugallja, hogy amin az OpenAI dolgozik, az elég fontos és szigorúan titokban tartják – és hogy Altman szeret rejtvényekben beszélni. Ez kissé mulatságos, de azt hiszem, az emberek szeretnék tudni, hogy mekkora előrelépés várható a mesterséges intelligencia terén. Altman tisztában van az emberek aggodalmaival, hogy a széles körű mesterséges intelligencia forradalmának korszakában vagyunk, és legalább azt elismeri, hogy a társadalomnak időre van szüksége, hogy alkalmazkodjon és feldolgozza egy olyan technológiai erő bevezetését, mint a mesterséges intelligencia.

Úgy tűnik, valamilyen szinten tisztában van azzal a lehetőséggel, hogy a mesterséges intelligencia és maga a mesterséges általános intelligencia (AGI) fogalma valószínűleg életünk és a világ szinte minden területét át fogja alakítani, és ez némileg megnyugtat. Altman és az OpenAI a figyelmünket akarja, és jelenleg meg is kapták – és úgy hangzik, hogy valami nagyon különlegeset főznek, hogy megtartsák azt.

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.