You are currently viewing A Morgan Stanley szerint a CBDC-k felválthatják a dollárt
Fotó: Unsplash

A Morgan Stanley szerint a CBDC-k felválthatják a dollárt

Hirdetések

A Morgan Stanley által kiadott kutatási jelentés szerint a központi bankok digitális devizáinak (CBDC) és a stabilcoinoknak köszönhetően globális pénzügyi paradigmaváltás következhet be.

A bank ügyvezető igazgatója, Andrew Peel, hangsúlyozza a CBDC-k átalakító erejét, amely új normát teremthet a nemzetközi tranzakciókban. A CBDC-k nem csupán digitális változatai a hagyományos devizáknak; technológiai előrehaladásuk lehetővé teszi, hogy egységes szabványként szolgáljanak a határokon átnyúló fizetésekhez, potenciálisan csökkentve az Egyesült Államok dollár és a SWIFT-hez való függést.

A kutatás továbbá kiemeli a stabilcoinok szerepét, különösen az amerikai dollárhoz kötöttekét, amelyek nemcsak erősíthetik a dollár pozícióját, hanem forradalmasíthatják is a pénz mozgását a határokon keresztül. A stabilcoinok a kriptovilág “killer app”-jaként ismertek, mivel kombinálják a kriptovaluta innovációit a hagyományos fiat devizák stabilitásával.

Peel elemzése azt sugallja, hogy a CBDC-k és a stabilcoinok térhódítása kritikus pontot jelent a globális pénzügyi történelemben. Az egyes digitális devizák, köztük a Bitcoin, az e-pénz és a stabilcoinok közötti kölcsönhatás formálhatja a jövő nemzetközi kereskedelmi és pénzügyi dinamikáját, melyet a CBDC technológiával lehetséges okos szerződések tovább gyorsíthatnak.

Morgan Stanley kutatása kiemeli a CBDC-k és stabilcoinok átalakító potenciálját, amelyek átformálhatják a globális pénzügyi tájat, kihívva a hagyományos fizetési rendszereket és devizadominanciát. Ez a felfelé ívelő változás jelentős átmeneti időszakot vetít előre a pénzügyi világban, ahol a CBDC-k és stabilcoinok a változás élén állnak.

Ez is érdekelhet:

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.