Az Intel 25 milliárd dolláros beruházást tervez Izraelben

Hirdetések
tradingview 250

Az Intel hivatalosan is bejelentette, hogy 25 milliárd dolláros beruházást tervez Izraelben, miután az izraeli kormány 3,2 milliárd dollárnyi ösztönzőt hagyott jóvá. Ezt a jelentős beruházást, amelyet az izraeli kormány először júniusban tett közzé, és amelyet az Intel most megerősített, a vállalat Tel-Avivtól délre fekvő Kiryat Gatban található ostyagyártó üzemének bővítésére szánják. A megítélt ösztönzők az Intel teljes tervezett beruházásának 12,8%-át teszik ki.

Az Intel kedden kiadott közleményében hangsúlyozta a Kiryat Gat-i telephely bővítési tervének jelentőségét, és azt a vállalat stratégiájának kulcsfontosságú elemeként pozícionálta, amely a rugalmasabb globális ellátási lánc megerősítésére irányul. Ez a bővítés összhangban van az Intel szélesebb körű kezdeményezéseivel, beleértve a folyamatban lévő és jövőbeli gyártási beruházásokat Európában és az Egyesült Államokban. A lépés tükrözi a chipgyártók körében tapasztalható nagyobb tendenciát, hogy a gyártást Ázsián, a chipgyártás fő központján kívülre is diverzifikálják. Az Intel, a félvezetők úttörője, igyekszik visszaszerezni technológiai vezető szerepét, miután olyan versenytársakkal kell szembenéznie, mint az Nvidia és a Taiwan Semiconductor Manufacturing.

A megállapodás részeként az izraeli kormány kikötötte, hogy az Intelnek 2028-ig meg kell kezdenie az üzem működését, és azt legalább 2035-ig fenn kell tartania. A tőkebefektetés mellett az Intel vállalta, hogy a következő évtizedben 60 milliárd sékelt (16,6 milliárd dollár) költ izraeli beszállítóknál, hozzájárulva több ezer közvetlen és közvetett munkahely létrehozásához. Az Intel jelenleg 11 700 alkalmazottat foglalkoztat Izraelben, és a bővítéshez szükséges építkezések már folyamatban vannak.

Az izraeli pénzügyminisztérium kiemelte a beruházás jelentőségét, megjegyezve, hogy ez az eddigi legnagyobb beruházás, amelyet egy vállalat valaha is végrehajtott az országban. A minisztérium úgy véli, hogy a kötelezettségvállalás időzítése – a chipberuházásokért folyó intenzív globális verseny közepette – az izraeli gazdaságba vetett bizalom jelentős szavazatát jelenti.

Hirdetések

Ez is érdekelhet:

Forrás: Bloomberg

Hirdetések
whitepress magyar banner

Tóth-Kovács Viktor

Viktor 2+ éves szövegírói tapasztalattal rendelkezik, szereti a kütyüket, laptopokat, telefonokat. Kedvenc témaköre a hangzásvilág, így előszeretettel ír audio termékekről. Szabadidejében a gyerekeivel szeret a legjobban játszani.