You are currently viewing A bűnözők megtagadhatják a telefon jelszavának megadását a rendőrségnek
Fotó: Yura Fresh on Unsplash

A bűnözők megtagadhatják a telefon jelszavának megadását a rendőrségnek

Hirdetések
tradingview 250

Utah állam legfelsőbb bíróságának egyhangú döntése szerint a gyanúsítottak az amerikai alkotmány ötödik kiegészítésében foglalt, önvádra vonatkozó kiváltság alapján megtagadhatják a telefon jelszavának megadását a rendőrségnek. Az ítéletben tárgyalt kérdéseket végül az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága is felvetheti, akár ennek az ügynek, akár egy hasonlónak a felülvizsgálata révén.

Az ügyben Alfonso Valdezről van szó, akit volt barátnője elrablása és bántalmazása miatt tartóztattak le. A rendőrök “házkutatási parancsot” kaptak Valdez telefonjának tartalmának megtekintésére, de nem tudták feltörni a készülék jelszavát.

Valdez nem volt hajlandó átadni a jelszavát egy rendőrnyomozónak. A tárgyaláson az állam “kihallgatta a nyomozót arról, hogy Valdez nem volt hajlandó megadni a jelszavát, amikor megkérdezték tőle” – áll a határozatban. “A záróbeszédek során pedig az állam azzal érvelt, hogy Valdez elutasítása és a mobiltelefonjáról származó bizonyítékok ebből eredő hiánya aláássa az egyének védekezésének hitelességét. Az esküdtszék elítélte Valdezt.”

Hirdetések

A fellebbviteli bíróság hatályon kívül helyezte az ítéletet, egyetértve “Valdezzel abban, hogy az Egyesült Államok alkotmányának ötödik kiegészítése alapján joga volt megtagadni a jelszava megadásának megtagadását, és hogy az állam megsértette ezt a jogot, amikor a tárgyaláson felhasználta ellene a megtagadását”. A Utahi Legfelsőbb Bíróság megerősítette a fellebbviteli bíróság döntését.

A Valdez-ügyben nem volt szó a gyanúsítottat a készülék feloldására kényszerítő végzésről. Ehelyett “a bűnüldöző szervek arra kérték Valdezt, hogy szóban adja meg a jelszavát” – írták a utahi bírák. “Bár ezek a körülmények modern technológiával kapcsolatosak egy olyan forgatókönyvben, amellyel a Legfelsőbb Bíróság még nem foglalkozott, arra a következtetésre jutottunk, hogy ezek a tények egyszerűbb kérdést vetnek fel, amelyre az Ötödik Kiegészítés bevett elvei adnak választ”.

Az állam ellen ítélve a Utah-i Legfelsőbb Bíróság azt mondta, hogy “egyetért a fellebbviteli bírósággal abban, hogy a mobiltelefon jelszavának szóbeli megadása az Ötödik Kiegészítés értelmében tanúvallomásnak minősül”.

Orin Kerr, a Berkeley jogi professzora azt írta, hogy az ügy az amerikai Legfelsőbb Bíróság elé kerülhet. “A digitális bizonyítékokkal kapcsolatos nyomozások jogának egyik fő kérdése, hogy az önvádra vonatkozó ötödik kiegészítés szerinti kiváltság hogyan vonatkozik a telefonok feloldására” – írta Kerr.

Kerr szerint eddig “az alsóbb fokú bíróságok ítélkezési gyakorlata teljes káosz”. “Senki sem tudja megmondani, hogy mi a törvény. És már vártam egy olyan ügyre, amely jó jelölt lehet az amerikai Legfelsőbb Bíróság felülvizsgálatára, hogy tisztázza a zűrzavart”.

További hírek:

Forrás

Hirdetések
whitepress magyar banner

Tóth-Kovács Viktor

Viktor 2+ éves szövegírói tapasztalattal rendelkezik, szereti a kütyüket, laptopokat, telefonokat. Kedvenc témaköre a hangzásvilág, így előszeretettel ír audio termékekről. Szabadidejében a gyerekeivel szeret a legjobban játszani.