6 napig “ingyen” árammal ment ez az ország

  • Post author:
  • Post category:Tech
Hirdetések
tradingview 250

Egész Portugália egész hat egymást követő napon keresztül megújuló energiával működött.

Október 31. és november 6. között az állam nemzeti elektromos rendszere teljes egészében szél-, víz- és napenergiával működött – 149 órán keresztül. Portugália 1102 GWh megújuló energiát termelt, ami meghaladta a 840 GWh-s keresletet, ami lehetővé tette, hogy némi villamos energiát még Spanyolországba is exportáljon. Az európai ország 2019-ben is hasonló rekordot állított fel, amikor 131 órán át működött megújuló energiával.

Általában Portugália energiájának mintegy 60 százaléka megújuló forrásokból származik, a többit az úgynevezett földgáz szolgáltatja. Az ország azonban azt tervezi, hogy 2040-re leállítja a gázfelhasználást, és 2045-re kizárólag megújuló energiaforrásokkal működik.

Hirdetések

Melyek Portugália megújuló energiával kapcsolatos céljai?

Portugália célja, hogy 2030-ra villamos energiájának 85 százalékát megújuló forrásokból állítsa elő. Reméli, hogy 2040-ig valamennyi földgáztüzelésű erőművét leállítja, és 2045-re – az eredeti vállalásnál öt évvel korábban – szén-dioxid-semlegessé válik.

Októberben a REN szerint a megújuló energiaforrások az ország áramszükségletének 67 százalékát állították elő, főként a víz- és szélenergia kedvező feltételeinek köszönhetően. Egyedül a szélenergia hozott történelmi csúcsot a múlt hónapban Portugáliában, rekordot döntött, hogy mennyi energiát termelt egy nap alatt.

Az év eleje óta a megújuló energiaforrások az ország energiaszükségletének 56 százalékát fedezték. Ennek 24 százalékát a szél, 18 százalékát a vízenergia, 8 százalékát a napenergia, 6 százalékát pedig a biomassza tette ki.

A portugál energia 21 százalékát földgáz (vagy fosszilis gáz) termelte, a fennmaradó 23 százalékot pedig más országokból importálták.

Ez is érdekelhet:

Hirdetések
whitepress magyar banner

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.