You are currently viewing Az LG és az UNESCO az etikus AI fejlesztésre törekednek
Fotó: Unsplash

Az LG és az UNESCO az etikus AI fejlesztésre törekednek

  • Post author:
  • Post category:Tech
Hirdetések
tradingview 250

Az LG AI Research, az LG Group mesterséges intelligenciával foglalkozó think tank-je mérföldkőnek számító partnerséget kötött az UNESCO-val Szöulban, és szándéknyilatkozatot írt alá a mesterséges intelligencia (AI) etikai dimenzióival kapcsolatos ismeretek és tudatosság közös fejlesztéséről. Ez az úttörő együttműködés az első a maga nemében, amelyben az UNESCO és egy dél-koreai vállalat egyesíti erőit a mesterséges intelligencia technológia etikus fejlesztésének és felhasználásának előmozdítása érdekében.

Közös elkötelezettség az etikus mesterséges intelligencia mellett

Az LG és az UNESCO közötti megállapodás középpontjában az emberiség és a fenntartható fejlődés érdekeit szolgáló mesterséges intelligencia technológia előmozdítása áll. Mindkét fél elkötelezte magát az AI etikai hatásvizsgálatainak előmozdítása és az adatvédelem és adatbiztonság védelmét szolgáló szilárd irányítási modellek kidolgozása mellett. Ez a kezdeményezés tükrözi elkötelezettségüket annak biztosítása iránt, hogy a mesterséges intelligenciát az etikai elvek betartása mellett a közjó szolgálatába állítsák.

Képességfejlesztés az oktatáson keresztül

A partnerség egyik kulcsfontosságú eleme a köz- és a magánszektor képességeinek erősítése a tömeges nyílt online kurzusok (MOOC) révén. Ezek a kurzusok értékes oktatási forrásokként szolgálnak majd, és az egyének és szervezetek számára biztosítják a mesterséges intelligencia etikai összetettségének kezeléséhez szükséges ismereteket és készségeket. A nyílt online kurzusok mellett az együttműködés célja, hogy a mesterséges intelligencia etikájára összpontosító oktatási anyagokat készítsen, tovább terjesztve ezzel e kritikus terület tudatosságát és megértését.

Globális elérés és elkötelezettség

A helyi kormány és az UNESCO nem csak az oktatásra korlátozza erőfeszítéseit. Elkötelezettek a mesterséges intelligencia etikájának globális szintű tudatosítása mellett is, nemzetközi rendezvények és kezdeményezések közös szervezésével. Ezek az események összehozzák a különböző hátterű érdekelt feleket, beleértve a vállalkozásokat, a nemzetközi szervezeteket, a tudományos életet és a civil társadalmat, elősegítve a befogadó, több érdekelt fél együttműködését. A különböző tapasztalatok és bevált gyakorlatok megosztásával az LG és az UNESCO arra törekszik, hogy a mesterséges intelligencia erejét mindenki javára fordítsa.

Hirdetések

Az UNESCO etikus mesterséges intelligencia keretrendszere

2021 novemberében az UNESCO jelentős lépést tett azzal, hogy létrehozta a mesterséges intelligencia etikus felhasználásának első globális keretét, amely “A mesterséges intelligencia etikájáról szóló ajánlás” néven ismert. Ez a keret, amelyet az UNESCO általános konferenciáján mind a 193 tagállam egyhangúlag elfogadott, irányadó dokumentumként szolgál a mesterséges intelligencia technológia etikus fejlesztésének és alkalmazásának alakításához. Nagy hangsúlyt fektet az emberi jogok és méltóság védelmére olyan elvek révén, mint az átláthatóság és a méltányosság.

Az LG AI think tank-je korábban, 2022 augusztusában már megfogalmazta az AI etikai elveit, jelezve elkötelezettségét a felelősségteljesebb AI-rendszerek kialakítása mellett. Ezen elvek előmozdítása érdekében az LG aktívan részt vett egy, az AI hatásvizsgálatával foglalkozó munkacsoport és egy, az AI etikájával foglalkozó munkacsoport működtetésében, az LG csoporton belüli más leányvállalatokkal együttműködve. Ez a megközelítés aláhúzza az LG hangsúlyeltolódását, amely a technológiai fejlődéssel szemben az ügyfelek jólétét helyezi előtérbe.

Közös jövőkép a felelős mesterséges intelligenciáról

Bae Kyung-hoon, az LG AI Research vezetője optimizmusát fejezte ki az együttműködéssel kapcsolatban, és olyan gyümölcsöző eredményekre számít, amelyek kiterjednek a vállalkozásokra, a nemzetközi szervezetekre, a tudományos életre és a civil társadalomra. Hangsúlyozta, hogy a mesterséges intelligencia fejlesztése a globális bizalom keretein belül kell, hogy megvalósuljon, és ezzel visszhangozta az LG és az UNESCO közös elképzelését a felelős és megbízható mesterséges intelligencia fejlesztéséről.

Kim Soo-hyun, az UNESCO ázsiai és csendes-óceáni regionális irodájának igazgatója szintén kiemelte a közös erőfeszítés jelentőségét, hangsúlyozva, hogy közös erőfeszítéseik az exkluzív együttműködést fogják előmozdítani. A különböző tapasztalatok és legjobb gyakorlatok megosztásával a céljuk, hogy a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeket a nagyobb jó érdekében kihasználják.

Az LG és az UNESCO közötti partnerség jelentős mérföldkő a mesterséges intelligencia etikájának területén. Miközben a globális közösség a mesterséges intelligencia technológia által kínált kihívásokkal és lehetőségekkel küzd, ez az együttműködés a felelős fejlesztés és felhasználás jelzőfénye. Az oktatás, a tudatosság és a globális elkötelezettség iránti elkötelezettséggel az LG és az UNESCO célja, hogy a legmagasabb etikai normáknak megfelelő, az emberi jogokat védő és mindenki jólétét elősegítő mesterséges intelligencia útját egyengesse. Ez az úttörő partnerség precedenst teremt a jövőbeni együttműködések számára az etikus mesterséges intelligenciára való törekvés terén.

További hírek:

Hirdetések
whitepress magyar banner

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.