You are currently viewing A mesterséges intelligencia akár 10 évvel előrejelezheti a szívrohamot
Fotó: Unsplash - Ali Hajiluyi

A mesterséges intelligencia akár 10 évvel előrejelezheti a szívrohamot

Hirdetések

Az Oxfordi Egyetem által végzett kutatás szerint a mesterséges intelligencia segítségével akár 10 évvel előrejelezhető, hogy valaki szívroham kockázatának van-e kitéve vagy sem – írja a The Guardian. Az új technológia, amely a szív CT-vizsgálatok pontosságát javíthatja, a British Heart Foundation támogatásával készült. A kutatók megállapították, hogy néhány olyan beteg, aki mellkasi fájdalommal került kórházba és látszólagos szívérrendszeri probléma nélkül távozott, valójában magas szívrohamkockázatnak van kitéve a következő évtized során.

A tanulmány több mint 40 000 páciens adatait elemezte, akik rutin szív CT-vizsgálaton estek át nyolc brit kórházban. Az AI eszközt további 3 393 páciensen tesztelték, és majdnem nyolc év alatt képes volt pontosan előre jelezni a szívroham kockázatát. Az AI által generált kockázati pontszámokat az orvosok elé tárták, és az esetek 45%-ában ezek alapján módosultak a kezelési tervek.

Hirdetések

Az eredmények azt mutatták, hogy azok, akiknél a szűkületek „jelentősek” voltak, nagyobb eséllyel szenvedtek súlyos szívrohamot. Ugyanakkor kétszer annyi olyan beteg is volt, akiknél nem voltak jelentős szűkületek, mégis szívrohamot kaptak, és sok esetben halálosan végződően.

Hirdetések

A kutatók remélik, hogy az AI eszközt hamarosan bevezethetik az egészségügyben, így elősegítve évente több ezer szívroham elkerülhetőségét az Egyesült Királyságban. A Brit Szív Alapítvány orvosi igazgatója szerint a kutatás kiemeli az AI-alapú technológia értékes szerepét a jövőbeli szívrohamokra való kockázat felismerésében.

Ez is érdekelhet:

Hirdetések
whitepress magyar banner

Tóth-Kovács Viktor

Viktor 2+ éves szövegírói tapasztalattal rendelkezik, szereti a kütyüket, laptopokat, telefonokat. Kedvenc témaköre a hangzásvilág, így előszeretettel ír audio termékekről. Szabadidejében a gyerekeivel szeret a legjobban játszani.

Vélemény, hozzászólás?