You are currently viewing Tesla: Blokáddal fenyegetnek a svéd kikötőmunkások

Tesla: Blokáddal fenyegetnek a svéd kikötőmunkások

Hirdetések

Svédországban a Tesla munkaerővita miatt a kikötőmunkások blokáddal fenyegetik a Teslák leszállítását, ami a vállalat eddigi legsúlyosabb munkaügyi problémáját jelenti. A Tesla járművei Svédországba négy kikötőn keresztül érkeznek, de a Svéd Szállítómunkások Szakszervezete – amely 57 000 szállításban dolgozó tagot képvisel – fenyegetést tett, hogy november 7-én blokádot hirdet, amennyiben a Tesla nem köt kollektív szerződést a munkavállalókkal.

A svéd munkaerőpiacon jellemző, hogy kollektív szerződések határozzák meg a munkáltatók és munkavállalók kapcsolatát, beleértve a béreket, nyugdíjat és munkakörülményeket. Az IF Metall szakszervezet a Tesla svédországi javítóműhelyein dolgozók kollektív szerződésének kötését követeli. Az eddigi hiányosságok miatt a Tesla munkavállalói kevesebbet keresnek és kevesebb juttatásban részesülnek, mint az ágazat többi dolgozója.

Hirdetések

Svédország a Tesla ötödik legnagyobb európai piaca volt idén, és az érdekek összeütközésének súlyosságát mutatja, hogy a kikötőmunkások a szállítási blokád fenyegetésével reagálnak. A sztrájkot egyesek hatástalannak tartják, mivel a Tesla tulajdonosoknak a járműveik javítására is szükségük van, és néhány helyi javítóműhely úgy működik, mintha nem is lenne sztrájk. Azonban a kikötőblokád fenyegetése új tárgyalásokat indított el a Tesla és az IF Metall között.

Ezen felül más országokban is felmerült hasonló munkaügyi problémák a Teslával kapcsolatban, például az Egyesült Államokban a munkavállalók szakszervezeti tagságával és a munkajog megsértésével kapcsolatos kérdések, valamint Németországban a biztonság és a túlterheltség problémái az európai Gigafactory-nél. Az ügyet egyre több ország szakszervezete kíséri figyelemmel a svédországi helyzetet, és reménykednek abban, hogy az otteni szakszervezet sikeres lesz a hosszú távú kollektív szerződés elérésében.

Ez is érdekelhet:

Hirdetések
whitepress magyar banner

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.

Vélemény, hozzászólás?