You are currently viewing Hirdetési fiókját letiltottuk – Megszaporodtak a Facebook nevében történő átverések
Képforrás: Unsplash

Hirdetési fiókját letiltottuk – Megszaporodtak a Facebook nevében történő átverések

Hirdetések

Vállalkozóként sok olyan üzenetet, emailt kapunk amivel a belépési adatainkat szeretnék kicsalni. Így van ez most a Facebook, vagyis a Meta nevében történő üzenetekkel kapcsolatban is. Tegnap reggel mi is kaptunk egy ilyet, amelyben közölték velünk, hogy letiltották a hirdetési fiókunkat. Nos, a Facebook erről soha nem küld emailt. Ha valaha is hirdettél már a közösségi médiában, akkor valószínűleg neked is meggyűlt már a bajod a letiltott posztokkal, hirdetésekkel vagy akár hirdetési fiókokkal. Ám erről sokszor nem is kapsz üzenetet, csak azt látod, hogy ezek nem futnak, mert tiltásra kerültek.

Hogy néz ki egy átverő email?

Első ránézésre a legtöbben pánikot kapnak, hiszen formailag hasonlít az email a Facebook által küldött emailekre, ám ahogy korábban is említettük, a hirdetési fiók tiltásával kapcsolatban szinte soha nem kapsz üzenetet. Egyszer csak arra kelsz, hogy tiltva lett, és napokat, heteket vagy akár hónapokat töltesz azzal, hogy visszaszerezd azt. És még ekkor sem biztos, hogy feloldják azt.

Hirdetések

facebook atveres - 1

Így néz ki tehát egy átverő email. Elsőre semmi különös, ám vizsgáljuk meg közelebbről.

Hirdetések

Első lépésként feltűnhet, hogy az email tartalmában keveredik a tegező és a magázó mondat. Ezt biztosan nem engedné meg magának egy nagy cég sem, hogy “össze-vissza” beszéljenek az ügyféllel.

facebook atveres - 3

Apu kezdődik!

Az email szövege fordítóval készített, míg a Meta céges adatai olaszul vannak.

Másodszor, nézzük meg a feladót. Ugye milyen furcsa, hogy a “Meta” ügyfélszolgálata egy outlook-os email címről ír nekünk?

facebook atveres - 2

Ne dőlj be!

Fontos, hogy bármennyire is ilyesztő egy ilyen letiltást szorgalmazó email, próbálj meg higgadtan és hideg fejjel hozzáállni. Végezd el a biztonsági ellenőrzéseid, és soha ne kattints ezekre a linkekre!

Győződj meg róla, hogy be van állítva a 2FA a személyes profilodhoz, és hogy a vállalkozás kezelődhöz, hirdetési fiókodhoz csak azok férnek hozzá akiknek engedélyt adtál. És persze nekik is legyen beállítva a 2FA a belépéshez. Ha ismeretleneket látsz, akkor őket azonnal töröld, és cserélj jelszót.

Én csak egy kis hal vagyok, miért kellene nekik az én oldalam?

A válasz egyszerű, mert veled akarják kifizettetni a hirdetéseiket. Egy feltört fiók esetében nagyon gyorsan lépnek a hackerek, rögtön elindítanak olyan hirdetéseket, amelyek az ő termékeiket promózza, és pár nap alatt akár több száz ezer forintos kárt is csinálhat neked. Te pedig ezután magyarázkodhatsz a (valódi) Facebook ügyfélszolgálatnak, hogy nem te hirdetted el ezt a keretet, és rohanhatsz a bankodhoz, hogy visszaszerezd a pénzed.

Az üzleti csoportokban biztosan biztosan láttál már ilyen posztokat az elmúlt hetekben, ezért próbálj meg inkább mások hibáiból tanulni, mintsem saját magad beleesni.

Mi az az adathalászat?

Az adathalászat (phishing) egy olyan támadási technika, amelyben a támadó hamis elektronikus kommunikációt (általában e-mailt) használ, hogy rávegye az áldozatot bizalmas információk, például jelszavak, bankkártya-adatok megadására.

Ez is érdekelhet:

Hirdetések
whitepress magyar banner

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.

Vélemény, hozzászólás?