You are currently viewing Az MI rendszerek annyi energiát fogyaszthatnak 2027-re, mint Hollandia
Fotó: Unsplash

Az MI rendszerek annyi energiát fogyaszthatnak 2027-re, mint Hollandia

Hirdetések

Egy új tanulmány szerint az mesterséges intelligencia (MI) ipar 2027-re annyi energiát használhat fel, mint Hollandia. Mióta a ChatGPT megjelent, a tech cégek növekvő számban alkalmaznak MI-alapú szolgáltatásokat, amelyek több energiát igényelnek, mint a hagyományos alkalmazások. A tanulmány szerzője, Alex De Vries, azt feltételezi, hogy az MI növekedési üteme, az elérhető chipek és a szerverek teljes kapacitású működése változatlan marad.

A tanulmány becslése szerint az MI energia fogyasztása évente 85-134 terawatt-óra (TWh) lehet. De Vries arra is figyelmeztet, hogy az MI-t csak ott kellene használni, ahol tényleg szükség van rá.

Hirdetések

Mennyi energiát és vizet fogyasztanak az MI rendszerek?

Az MI rendszerek, mint az OpenAI ChatGPT-je és a Google Bard-ja, adatközpontoknak nevezett specialistákból álló számítógép-raktárakat igényelnek a működésükhöz. Ez azt jelenti, hogy ezek az eszközök több energiát igényelnek és, mint a hagyományos eszközök, vízintenzív rendszerekkel kell hűteni őket. A kutatás nem tartalmazza a hűtéshez szükséges energiát.

Hirdetések

ai rendszerek energiafogyasztasa

Sok nagy tech cég nem határozza meg ezt a konkrét energiafogyasztást vagy vízhasználatot. De Vries és mások is azt követelik, hogy az ágazat legyen átláthatóbb ebben a kérdésben. A MI által működtetett számítógépek iránti kereslet azonban kétségkívül növekszik, ahogy az e szerverek hűtéséhez szükséges energia mennyisége is. Danny Quinn, a DataVita skót adatközponti cég vezetője elmondta, hogy a cég 2023 elején hetente “egy vagy két érdeklődést” kapott az MI eszközök tárolására vonatkozóan, míg mostanra ez a szám több százra nőtt.

Quinn bemutatta az átlagos szerverekkel és az MI processzorokkal rendelkező állványok közötti energiafogyasztás különbségét is.

Hozzátette, hogy Skócia hidegebb és csapadékosabb éghajlata természetes előnyt jelent az adatközpontok számára a berendezések hűtése terén, de ez még mindig hatalmas feladat.

A Microsoft, amely nagy összegeket fektet be a mesterséges intelligencia fejlesztésébe, legutóbbi fenntarthatósági jelentésében feltárta, hogy vízfogyasztása 2021 és 2022 között 34%-kal, 6,4 millió köbméterre ugrott, ami körülbelül 2500 olimpiai úszómedence méretének felel meg.

Ez is érdekelhet:

Hirdetések
whitepress magyar banner

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.

Vélemény, hozzászólás?