You are currently viewing A Microsoftnak további erőforrásokra van szüksége, amit egy nukleáris fúziós cégtől kaphat meg

A Microsoftnak további erőforrásokra van szüksége, amit egy nukleáris fúziós cégtől kaphat meg

Hirdetések

A Microsoft szerdán bejelentette, hogy 2028-tól elektromos energiát vásárol a Helion Energy nukleáris fúziós vállalkozástól, írja a CNBC. Ez az első alkalom, hogy egy fúziós vállalat elektromos áramot értékesít. A fúzió az egyszerűsített példája annak, ahogyan a nap energiát termel, és ha a technológia sikerrel alkalmazható a Földön, lehetőséget nyújthat tiszta, korlátlan energiatermelésre.

A Helion Energy-t 2013-ban alapították, és Washington államban működik. Az egyezség értelmében a Helionnak 2028-ra működésbe kell helyeznie egy fúziós generációs eszközt, amely 50 megawatt vagy annál több energiát termel. A Microsoft a megtermelt megawattórákért fizet majd.

Hirdetések

A Helion jelenleg a hetedik generációs fúziós gépet, a Polaris-t építi, és tervei szerint jövőre már elektromos energiát fog termelni vele. Azonban még vannak technikai kihívások, amiket le kell küzdeniük, mielőtt az eszközöket kereskedelmi szinten alkalmazhatják.

Hirdetések

Sam Altman, az OpenAI alapítója és egyben a Helion jelentős befektetője, azt mondta, hogy az energia és az AI terén elért fejlődés kulcsfontosságú a jövő szempontjából. A Microsoft klímavédelmi céljaihoz is kapcsolódnak az egyezségek, mivel a vállalat célja, hogy 2030-ra 100%-ban tiszta energia felhasználását érje el. A Helion előtt még számos kihívás áll, de az egyezségek azt mutatják, hogy a fúzióra épülő energia megközelít egy forradalmi mérföldkövet.

Ez is érdekelhet:

Hirdetések
whitepress magyar banner

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.

Vélemény, hozzászólás?