You are currently viewing A Marvel vizuális effektekért felelős dolgozói szakszervezetet alapítottak
Fotó: Marvel Studios

A Marvel vizuális effektekért felelős dolgozói szakszervezetet alapítottak

Hirdetések

A Marvel Studios vizuális effektekért felelős dolgozói egyhangúlag megszavazták a szakszervezetet a Nemzeti Munkaügyi Kapcsolatok Testülete (NLRB) által tartott választáson. Ez az első, teljes egészében VFX-munkásokból álló egység, amely szakszervezetbe tömörül a Színházi Színpadi Dolgozók Nemzetközi Szövetségével (IATSE) – közölte a szakszervezet, amely a szórakoztatóipar kulisszák mögött dolgozókat képviseli. A szavazáson 41 szavazásra jogosult vett részt, és mind a 32 résztvevő a szakszervezet mellett szavazott.

“Ma a Marvel Studios VFX dolgozói egyhangú, kollektív hangon szólaltak fel, tisztességes fizetést követelve a munkaidejükért, egészségügyi ellátást, biztonságos és fenntartható munkakörnyezetet, valamint az általuk végzett munka tiszteletét” – mondta Mark Patch, az IATSE VFX-szervezője egy nyilatkozatban. “Ennél erősebb nyilatkozat nem is lehetne, amely rávilágít arra, hogy milyen elsöprő szükség van arra, hogy folytassuk a munkánkat, és szakszervezeti védelmet és normákat hozzunk az iparág minden VFX-munkás számára”.”

Brutális munkakörülmények a Marvelnél?

A közelmúltbeli jelentések szerint a Marvel sokat követel a vizuális effektekért dolgozóktól, különösen azután, hogy az évi néhány filmről több Disney+ tévésorozattal bővítette a műsorrendjét. Egy személy, akinek rövid távú szerződést ajánlottak a vállalatnál, januárban azt mondta a Vulture-nak, hogy a Marvel 3000 játékfilm-minőségű VFX-felvételt vár el egy 10 órás tévésorozathoz, és ezt sokkal rövidebb idő alatt, mint ami egy szuperhősfilmnél jellemző lenne (amelyek általában 1600 körüli VFX-felvételt tartalmaznak). A dolgozónak állítólag azt mondták, hogy napi 18 órát kell dolgoznia, heti hét napon át, három hónapon keresztül, és visszautasította az ajánlatot.

A Marvelnek, amely szintén kiszervezi a VFX-munkák nagy részét, most le kell ülnie, és jóhiszeműen tárgyalnia kell a szakszervezet tárgyaló bizottságával a szerződésről. Az IATSE megjegyzi, hogy egyelőre nem tűztek ki tárgyalási időpontot.

Hirdetések

A Disney égisze alatt dolgozó VFX-munkások egy másik egysége hamarosan csatlakozhat a Marvel alkalmazottaihoz, akiket az IATSE képvisel. A Walt Disney Pictures VFX dolgozói jelenleg saját NLRB-választásukon vesznek részt. Az eredmények október 2-án várhatóak.

Hirdetések

Ez is érdekelhet:

Hirdetések

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.

Vélemény, hozzászólás?