You are currently viewing Finn börtönökből tanítják a mesterséges intelligenciát
Fotó: Unsplash

Finn börtönökből tanítják a mesterséges intelligenciát

Hirdetések

A finn Metroc startup, amely építési projektek keresőmotorára specializálódott, börtönbüntetésüket töltő elítélteket használ fel, hogy azok segítsenek kiképezni AI rendszereiket. Ebben a cikkben felfedezzük, hogyan működik ez az ötlet és milyen következményei vannak.

“Marmalade”, hat évet kapott a Hämeenlinna börtönben, ami Finnország egyik legbiztonságosabb női börtöne. Ő az egyik rab azok közül, akik részt vesznek ebben a programban. A háromórás műszak során egy HP laptopon dolgozik ingatlanokkal kapcsolatos kérdésekre válaszolva, hogy kiképezze a Metroc tulajdonában lévő nyelvi modellt. Cserébe óránként 1,54 eurót kap. Habár a munka monoton, lehetőséget kínál a raboknak a foglalkoztatásra és a digitális munkaerőpiacra való felkészülésre a szabadulásuk után.

Hirdetések

Ez az ötlet egy olyan kihívást próbál megoldani, amellyel az AI vállalatok világszerte szembesülnek: az olyan nem angol anyanyelvet beszélők megtalálása, akik az AI modellek kiképzésében részt tudnak venni. Míg sok AI adatcímkézési feladatot olyan országokba adnak ki, ahol olcsóbb a munkaerő, ez a megközelítés kevésbé lehetséges kisebb felhasználói bázissal rendelkező nyelvek esetében, mint például a finn.

Hirdetések

A Metroc együttműködése a finn börtönökkel az elítéltek számára különféle feladatok és készségek széles skáláját kínálja. Az adatcímkézés csak egy része az újraintegrációs erőfeszítéseiknek. A rabok hozzáférést kaptak online AI kurzusokhoz, ami összhangban áll Finnország elkötelezettségével a rabok felkészítésére a bűnmentes életre a szabadulásuk után.

Azonban vannak aggályok ezzel a börtönben végzett munkaformával kapcsolatban. A kritikusok szerint ez egy aggasztó trendet képvisel az AI iparágban, ahol a vállalatok olcsó munkaerőt keresnek sebezhető népességi csoportokból, beleértve a menekülteket, a gazdaságilag leszakadó régiókat, és most már a rabokat is. Ezek gyakorlatok kizsákmányolók lehetnek és további etikai aggályokat vethetnek fel.

Továbbá kétségek merülnek fel afelől, hogy az adatcímkézés valóságos készségeket nyújt-e a raboknak, amelyek munkalehetőségekhez vezethetnek a börtönön kívül. Míg a projekt támogatói azt látják ebben egy innovatív módban, hogy hasznos készségeket adjanak a raboknak. A kritikusok viszont úgy vélik, hogy más oktatási és szakképzési programok hatékonyabbak lehetnek.

Ezek ellenére az ötlet jelentős támogatást kapott Finnországban. Az, hogy a hasonló kezdeményezések sikeresek lehet-e más országokban még erősen kérdéses.

Ahogy az AI vállalatok tovább bővülnek és egyre több adatcímkézésre van szükségük további hasonlóan szokatlan munkaerőforrás bevonzására lehetünk majd figyelmesek a jövőben.

További hírek:

Forrás

Hirdetések

Tóth-Kovács Viktor

Viktor 2+ éves szövegírói tapasztalattal rendelkezik, szereti a kütyüket, laptopokat, telefonokat. Kedvenc témaköre a hangzásvilág, így előszeretettel ír audio termékekről. Szabadidejében a gyerekeivel szeret a legjobban játszani.

Vélemény, hozzászólás?