You are currently viewing Az IBM ismét az alcfelismerés bizniszben utazik
Fotó: Unsplash

Az IBM ismét az alcfelismerés bizniszben utazik

Hirdetések

Az IBM és az Egyesült Királyság kormánya közötti új, közel 70 millió dolláros szerződés felháborította az emberek jogi és etikai aggályait. Azt állítják, hogy az IBM megsérti a 2020-as Black Lifes Matter mozgalommal kapcsolatos ígéreteit a tömeges megfigyelés, rasszista profilozás és más emberi jogi jogsértések elkerülése érdekében.

A 2020-as Black Lifes Matter mozgalom idején az IBM bejelentette, hogy többé nem kínál “általános célú” arcfelismerő technológiát a rasszista profilozás, tömeges megfigyelés és egyéb emberi jogi jogsértésekre való tekintettel. Most azonban a The Verge és a Liberty Investigates jelentése szerint “az IBM 69,8 millió dolláros szerződést írt alá a brit kormánnyal egy olyan nemzeti biometrikus platform fejlesztésére, amely arcfelismerési funkciót kínál bevándorlási és rendvédelmi tisztviselők számára.

Hirdetések

A szerződés

A jelentés szerint a Home Office Biometrikus Matcher Platform szerződési értesítése részletezi, hogy a projekt kezdeti szakaszában ujjlenyomat-egyeztetési képesség kifejlesztése szerepel. Majd a későbbi szakaszokban arcfelismerést vezetnek be bevándorlási célokra, amit minr “stratégiai arcfelismerés elősegítőjeként a rendvédelem számára” írnak le. A projekt utolsó szakasza pedig a “rendvédelmi arcfelismerés használati esetének szállításaként” van leírva. A platform lehetővé teszi az egyének fényképeinek az adatbázison tárolt képekkel való egyeztetését – amit néha “egy-a-többhöz” illesztési rendszernek neveznek. 2020 szeptemberében az IBM az ilyen “egy-a-többhöz” illesztési rendszereket úgy írta le, mint “a leginkább tömeges megfigyeléshez, rasszista profilozáshoz vagy más emberi jogi jogsértésekhez valószínűleg használt arcfelismerési technológiát.”

Hirdetések

Az IBM szóvivője, Imtiaz Mufti, tagadta, hogy a szerződésen való munkájuk ellentétes lenne a 2020-as vállalásaikkal.

“Az IBM többé nem kínál általános célú arcfelismerést, és a 2020-as vállalásainkkal összhangban nem támogatja az arcfelismerés használatát tömeges megfigyeléshez, rasszista profilozáshoz vagy más emberi jogi jogsértésekhez” – mondta. “A Home Office Biometrikus Matcher Platform és az ehhez kapcsolódó szolgáltatási szerződés nem használható tömeges megfigyeléshez. A rendőrséget és a bevándorlási szolgáltatásokat abban segíti, hogy azonosítsák a gyanúsítottakat egy ujjlenyomat- és fényképadatokat tartalmazó adatbázisban. Nem alkalmas videóbevitelre, amely általában a tömegben való arcfelismerő felhasználáshoz szükséges.”

Az emberi jogi aktivisták azonban azt állítják, hogy az IBM munkája a projektben összeütközik a 2020-as kötelezettségvállalásaikkal. Kojo Kyerewaa, a Black Lifes Matter Egyesült Királyságbeli képviselője azt mondta: “Az IBM hajlandó volt átlépni George Floyd testén és emlékén, hogy megkapja a Home Office szerződést. Ezt nem fogjuk elfelejteni.” Matt Mahmoudi, a Tech kutatója az Amnesty Internationalnél azt mondta: “A világ minden táján végzett kutatás világosan kimutatta, hogy nincs olyan egy-a-többhöz arcfelismerés alkalmazás, amely összhangban lenne az emberi jogi törvényekkel, és a vállalatoknak – beleértve az IBM-et is – ezért be kell fejezniük az ilyen eszközök értékesítését, és be kell tartaniuk korábbi nyilatkozataikat ezeknek az eszközöknek a kivezetése érdekében, még inkább a jog és a bevándorlási végrehajtás kontextusában, ahol a jogi következmények összetetté válnak.”

Ez is érdekelhet:

Hirdetések

Tóth-Kovács Viktor

Viktor 2+ éves szövegírói tapasztalattal rendelkezik, szereti a kütyüket, laptopokat, telefonokat. Kedvenc témaköre a hangzásvilág, így előszeretettel ír audio termékekről. Szabadidejében a gyerekeivel szeret a legjobban játszani.

Vélemény, hozzászólás?