You are currently viewing 100 millió dollárt fektetett ebbe a chipgyártó cégbe a Hyundai és a Samsung
Fotó: Unsplash

100 millió dollárt fektetett ebbe a chipgyártó cégbe a Hyundai és a Samsung

Hirdetések

A McKinsey szerint 2025-re az AI chipek akár a 450 milliárd dolláros teljes félvezetőpiac 20%-át is kitehetik. Sőt, a The Insight Partners adatai szerint az AI chipek értékesítése 2027-re elérheti a 83.3 milliárd dollárt. Ez hatalmas növekedést jelent a 2018-as 5.7 milliárd dollárhoz képest. Az éves összetett növekedési ütem pedig 35%, ami majdnem a tízszerese a nem AI chipek előrejelzett növekedési ütemének.

A Tenstorrent, egy AI hardver start-up cég, amelynek élén a mérnök zseni Jim Keller áll, ezen a héten jelentette be, hogy 100 millió dollárt szerzett convertible note (átváltható kötvény) formájában. Ezt a finanszírozást a Hyundai Motor Group és a Samsung Catalyst Fund kínálta fel a cégnek.

Hirdetések

A teljes összeg 50 millió dollárja a Hyundai két autógyártó egységétől, a Hyundai Motor-tól (30 millió dollár) és a Kia-tól (20 millió dollár) származik, akik az tervezik, hogy együttműködnek a Tenstorrenttel chipek, kifejezetten CPU-k és AI processzorok fejlesztésében a jövőbeni járműveihez és robotjaihoz. A Samsung Catalyst és más VC alapok, beleértve a Fidelity Ventures-t, az Eclipse Ventures-t, az Epiq Capital-t és a Maverick Capital-t, a maradék 50 millió dollárt biztosították.

Az átváltható kötvény egy rövid távú adósság, amely egy előre meghatározott esemény hatására részvénnyé válik. Nem teljesen világos, miért döntött a Tenstorrent az adósság mellett a részvények helyett. (A Tenstorrent ezt “up-round”-nak nevezte sajtóközleményében.) A Tenstorrent utoljára 200 millió dollárt szerzett egy értékelés alapján, amely meghaladta a 2 milliárd dollárt.

Hirdetések

A cég ezt a pénzt termékfejlesztésre, az AI chipek tervezésére és fejlesztésére, valamint a cég gépi tanulású szoftver ütemtervére fogják fordítani.

A torontói székhelyű Tenstorrent AI processzorokat értékesít és AI szoftvermegoldásokat, illetve IP-ket licenszel a RISC-V köré, ami egy nyílt forráskódú utasításkészlet-architektúra. Ezt egyedi processzorok fejlesztésére használhatják különböző alkalmazásokhoz.

Ivan Hamer, az alapító

A Tenstorrentet 2016-ban alapította Ivan Hamer (az AMD korábbi mérnöke), Ljubisa Bajic (az AMD korábbi integrált áramkörtervező igazgatója) és Milos Trajkovic (korábban az AMD firmware tervezőmérnöke). A cég a kezdeti időszak nagy részét erőforrásainak saját belső infrastruktúrájának fejlesztésére fordította. 2020-ban a Tenstorrent bejelentette a Grayskullt. Ez egy olyan minden-az-egyben rendszer, amely az AI modellek képzésének felgyorsítására lett tervezve.

Azonban az elmúlt évek során, talán a meglévő versenytársak, mint például a Nvidia nyomása alatt, a Tenstorrent a licencelésre és szolgáltatásokra helyezte a hangsúlyt. Bajic pedig irányítói szerepkörből fokozatosan tanácsadói szerepkörbe lépett vissza.

DevCloud

2021-ben a Tenstorrent elindította a DevCloudot, egy felhőalapú szolgáltatást, amely lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy AI modelleket futtassanak anélkül, hogy először hardvert kellene vásárolniuk. A cég nemrégiben partnerséget kötött az indiai szerverrendszer gyártóval, a Bodhi Computinggal és az LG-vel. A partnerség a Tenstorrent termékek beépítésére jött létre az előbbi szervereibe, míg az utóbbi autós termékeibe és televízióiba. (Az LG-vel kötött megállapodás keretében a Tenstorrent azt mondta, hogy az LG-vel együttműködve javított videofeldolgozást kínál a Tenstorrent hamarosan megjelenő adatközponti termékeiben.)

A Tenstorrent márciusban megnyitotta tokiói irodáját, hogy kiterjessze tevékenységét a torontói, az austini és a Szilícium-völgyi irodáin túlra.

Ez is érdekelhet:

Hirdetések

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.

Vélemény, hozzászólás?