You are currently viewing Kína szigorít a generatív AI-val kapcsolatban, az Apple azonnal lépett
Fotó: Unsplash

Kína szigorít a generatív AI-val kapcsolatban, az Apple azonnal lépett

Hirdetések

Az Apple eltávolított több generatív AI alkalmazást a kínai App Store-ból két héttel az országban hatályba lépő új generatív AI szabályozások bevezetése előtt.

Az akcióra azután került sor, hogy a kínai fejlesztők értesítést kaptak az Apple-től az alkalmazásaik eltávolításáról. Az Apple nyílt levelet írt az OpenCatnek, egy natív ChatGPT klienst, és arra hivatkozott az alkalmazás visszavonásával kapcsolatban, hogy “olyan tartalom van az alkalmazásban, ami illegális Kínában“.

Hirdetések

A kínai lépések

Júliusban Kína bejelentett egy sor intézkedést a generatív AI szolgáltatások szabályozására, beleértve az API-szolgáltatókat is. A szabályok előírják, hogy az AI alkalmazásoknak engedélyt kell szerezniük az adminisztratív működéshez Kínában, amit az Apple az eltávolítási értesítésében is megemlít.

Hirdetések

“Amint azt tudhatod, a kormány szigorította a mély szintézistechnológiák (DST) és a generatív AI szolgáltatások szabályozását, beleértve a ChatGPT-t is. A DST-nek engedélyt kell szereznie a működéshez Kínában, beleértve a Ipari és az Információs Technológiai Minisztériumtól (MIIT) származó engedélyt” – mondta az Apple az OpenCatnek. “Vizsgálatunk alapján az alkalmazásod a ChatGPT-vel kapcsolatban áll, amelynek nincs még meg a működéshez szükséges engedélye Kínában.”

A népszerű tech blogger, @foxshuo tweetelt képernyőképeket, amelyek állítólag több mint 100 eltávolított AI alkalmazást mutatnak a kínai App Store-ból.

Kína mutatni kívánja az utat a virágzó generatív AI terület szabályozásában, különösen azoknál az alkalmazásoknál, melyek nagy nyelvi modelleket, mint a ChatGPT használnak, és gyorsan elterjedtek az országban. Az ilyen LLM-ek kiszámíthatatlanok és “fekete doboz” jellegük miatt aggodalomra adnak okot Kína kibertér cenzorai számára. Az ő feladatuk lenne, hogy megakadályozzák az illegális vagy politikailag érzékeny információk kiszivárgását.

Kína már bevezetett engedélyezési követelményeket az internet egyéb területein, mint például a videojátékok. Azonban még nem látható, hogy milyen kritériumok szükségesek a generatív AI licensz megszerzéséhez. Mindenesetre az új szabályozási környezet valószínűleg elriasztja a fejlesztőket, különösen a kezdő, önállóan működőket, a piacra lépéstől. Talán ezzel a szigorítással azon internetes óriásoknak adva teret, akiknek megvannak az erőforrásaik a megfelelőségi rétegek navigálásához.

Ez is érdekelhet:

Hirdetések

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.

Vélemény, hozzászólás?