You are currently viewing Mitől lesz egy weboldal mobilbarát?
Fotó: Unsplash

Mitől lesz egy weboldal mobilbarát?

Hirdetések
trading212 banner 970 x 250

Manapság már mindenkinek ott a zsebében az okostelefon és többet használjuk az internetet hordozható eszközökről, mint asztali gépekről. Épp ezért weboldal készítés során fontos foglalkoznunk a reszponzivitás kérdéskörével.

A reszponzivitás egy olyan metódus ami szerint a weboldal az adott kijelző méreteihez alkalmazkodik. Így tökéletes felhasználói élményt nyújt a látogató számára attól függetlenül, hogy laptopról, tabletről, vagy épp telefonról böngészi a weblapunkat.

Ebben a cikkben röviden áttekintjük a mobilbarát weboldalakhoz kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat. Kezdjünk is bele!

Érdemes megemlíteni, hogy többször a mobilbarát kifejezést használtam, azonban a kifejezés már kissé idejétmúlt, ugyanis mobiltelefonok mellett számos további eszközre is optimalizálnunk kell weboldalunk megjelenését.

webfejlesztesi szolgaltatas
Fotó: Unsplash

Milyen előnyei vannak egy reszponzív weboldalnak?

Számos előnnyel rendelkezik egy reszponzív weboldal, egy hagyományos, nem mobilbarát site-tal szemben. Nézzük a legfontosabbakat.

Hibátlan megjelenés minden eszközön: Nyilván a legnagyobb előny az, hogy akármilyen eszközről is érjük el a weblapot, az minden esetben jól használható és jó megjelenésű lesz.

Jobb felhasználói élmény: Sokkal jobb élményt tudunk nyújtani a használat során egy jó megjelenésű, az adott eszközre tagolt tartalommal rendelkező weblappal.

Magasabb konverziós ráta: Jóval több konverziót fogunk tudni bezsebelni, ha könnyű felhasználhatóságot biztosítunk. A konverzió az a fő esemény aminek az elvégzésére a látogatót végső soron részt szeretnénk venni, például vásárlás, vagy feliratkozás.

Egyszerűbb karbantartás: Mivel itt egyetlen kódbázisról van szó és nincsenek különböző eszközökre előállított változatok, ezért könnyebb karbantartani a weboldalt.

SEO előnyök: A Google és más keresők preferálják a reszponzív weboldalakat. Sőt manapság ez már alapkövetelmény, szóval ha nagyobb forgalmat szeretnél a keresőből, akkor ezt mindenképp figyelembe kell venned.

Milyen kihívásokkal kell szembenéznünk ha reszponzív weboldalt szeretnénk?

Hirdetések

Alapvetően négy probléma szokott felmerülni a folyamat során, ezek a következők:

Nem elégséges kutatómunka: Mielőtt nekikezdünk a tervezésnek fontos megvizsgálni a rendelkezésre álló adatokat. Minél részletesebben meg kell ismernünk a látogatók jellemzőit, használati szokásait. Érdemes kiszűrni, hogy mely elemekre kell nagyobb hangsúlyt fektetnünk

Nem elégséges tesztelés: A weboldal elkészülte előtt extenzív tesztelést kell folytatnunk a lehető legtöbb eszközön, felbontáson, operációs rendszeren. Csak így szűrhetőek ki a hibák indulás előtt.

Elrejtett tartalmak: Sokszor csak úgy tudunk egy weboldalt reszponzívvá tenni, ha egyes elemeket elrejtünk kisebb felbontású kijelzőkön. Azonban fontos, hogy lehetőleg minél kevesebbszer alkalmazzuk ezt a megoldást és a lényeges tartalmak esetében inkább más megoldást alkalmazzunk.

Kis méretű elemek: Sablonok használata során előforduló jelenség. Akkor találkozhatunk vele, ha nincs elég felbontásra optimalizálva az adott elem.

A reszponzív weboldal készítés folyamata

A hat lépéses folyamat elemei:

  1. Kapcsolatfelvétel: A szimpatikus fejlesztői csapat megtalálása után egyeztetések következnek a vállalkozásoddal, elképzeléseiddel, szükségleteiddel kapcsolatban.
  2. Konzultáció: Véglegesítésre kerülnek a keretek és szerződéskötésre kerül sor.
  3. Tervezés: Megkezdődik a weboldal megjelenésének megtervezése. Több körön keresztül kerül finomításra a design.
  4. Fejlesztés: A korábban megtervezett designt átültetik a webre a fejlesztők.
  5. Tesztelés: A fejlesztés végeztével több körös tesztelésen megy keresztül az oldal.
  6. Élesítés és átadás: A folyamat utolsó lépése a weboldal élesítése és átadása.

 

Hirdetések
whitepress magyar banner

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.