You are currently viewing Az UNESCO mobiltelefon tilalomra szólít fel az iskolákban

Az UNESCO mobiltelefon tilalomra szólít fel az iskolákban

Hirdetések

Az ENSZ oktatásért, tudományért és kultúráért felelős szervezete, az UNESCO jelentésében azt javasolja, hogy az iskoláknak be kellene tiltaniuk a mobiltelefonok használatát a tanulási zavarok kezelése, az oktatási teljesítmény javítása és a gyerekek online zaklatás elleni védelme érdekében. A jelentésben megjegyzik, hogy a digitális technológia túlzott használata és a diákok teljesítménye között “negatív összefüggés” van, és azt sugallja, hogy a technológia pozitív hatásait az oktatásra és a gazdasági hatékonyságra túlbecsülték.

A jelentés szerint azok az országok, amelyek a digitális technológiát túlzottan alkalmazzák, esetleg nem értik az oktatás valódi céljait, melyek középpontjában az embernek kell állnia, nem pedig a technológiának. Az UNESCO szerint az online tanulásnak soha nem szabad helyettesítenie a tanárokkal való személyes interakciót, és a technológia használatát mindig a diákok és tanárok jólétének javítására kellene fordítani.

Az UNESCO elismeri, hogy a digitális eszközöknek és az online tanulásnak óriási szerepe volt a Covid-19 zárlatok alatt, amikor az iskolák és egyetemek bezártak, de figyelmeztet, hogy a szegényebb diákok, akiknek nincs internet-hozzáférésük, kimaradtak ebből.

Hirdetések

unesco telefon jelentes reszlet

Hirdetések

Az szervezet szerint a világ minden negyedik országában már bevezettek valamilyen formában mobiltelefon-tilalmat. Az UNESCO szerint a technológia túlzott vagy helytelen alkalmazása hátrányosan befolyásolhatja a tanulást és káros lehet a diákok egészségére, valamint az emberi jogokra és a demokráciára. Az országokat arra sürgetik, hogy állítsanak fel világos célokat és elveket a digitális technológia oktatásban való használatára, hogy minimalizálják a károkat és maximalizálják az előnyöket.

Ez is érdekelhet:

Hirdetések

Tóth-Kovács Viktor

Viktor 2+ éves szövegírói tapasztalattal rendelkezik, szereti a kütyüket, laptopokat, telefonokat. Kedvenc témaköre a hangzásvilág, így előszeretettel ír audio termékekről. Szabadidejében a gyerekeivel szeret a legjobban játszani.

Vélemény, hozzászólás?