You are currently viewing 43 milliárd eurót öl az EU a chipgyártásba
Fotó: Unsplash

43 milliárd eurót öl az EU a chipgyártásba

Hirdetések

Az Európai Unió jóváhagyott egy 43 milliárd eurós tervet, hogy további chipgyártó üzemeket építsenek és növeljék a félvezetők előállítását a régióban. Ezzel a lépéssel az EU célja a globális piaci részesedésének megduplázása, a jelenlegi 10 százalékról “legalább” 20 százalékra 2030-ra, ezt a European Council sajtóközleménye is megerősíti.

“Hosszú távon ez hozzájárul majd iparunk újjászületéséhez és külföldi függőségünk csökkentéséhez,” mondta Héctor Gómez Hernández, a spanyol ipar, kereskedelem és turizmus minisztere egy közleményben. A Chips Act célja, hogy több befektetést vonzzon és fokozza a kutatást Európában, hogy a blokk felkészülhessen a jövőbeli szemikonduktor-hiányokra és kevésbé legyen függő a külföldi chipektől.

Hirdetések

A hír több mint egy évvel azután érkezik, hogy az EU ambiciózus terveket vázolt fel a szemikonduktor-chipek fejlesztésében és gyártásában való vezető szerep elérésére. Olyan cégek, mint az Intel, már új gyártóüzemeket építenek a kontinensen.

Hirdetések

A Chips Act az Egyesült Államok belföldi beruházásainak növekedése után következik. Az USA 52 milliárd dollárt különített el, hogy versenyezzen Kínával a félvezetők előállításában a 2022-ben elfogadott CHIPS és Science Act révén. A Biden-adminisztráció 39 milliárd dollár ösztönzést kínál a vállalatoknak, hogy gyártóüzemeket hozzanak létre az országban.

A Chips Act-et tegnap hagyta jóvá az Európai Unió Tanácsa. Következő lépésként aláírja az Európai Parlament elnöke és a Tanács elnöke, majd kiadásra kerül az EU Hivatalos Lapjában, mielőtt hatályba lépne.

További hírek:

Hirdetések

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.

Vélemény, hozzászólás?