You are currently viewing A jövő űrkutatása: a csapatmunka erejére épülő robotok
Képforrás: Team Glimpse/ ETH Zurich

A jövő űrkutatása: a csapatmunka erejére épülő robotok

Hirdetések

A holdi rovárok magányos munkája eddig is pótolhatatlan segítséget nyújtott a Hold kutatásában. De most egy, az ETH Zürichi vezetésével dolgozó tudóscsoport azt vizsgálja, hogy hogyan lehetne egy teljes robotcsapatot küldeni, amelyek együttműködnek és kiegészítik egymást.

Az ötlet tesztelésére a kutatók három ANYmal robotot használtak – egy olyan négy lábon járó, kutyaszerű robot típust, amelyet az ETH fejlesztett ki. Különböző feladatokat és specialitásokat adtak nekik, és a megfelelő eszközökkel látták el őket.

Hirdetések

“Több robot használata két előnnyel jár,” magyarázza Philip Arm, a csoportban dolgozó doktorandusz. “Az egyes robotok specializált feladatokat tudnak ellátni, és azt egyidejűleg képesek megtenni. Ráadásul, köszönhetően a redundanciájának, egy robotcsapat képes kompenzálni egy csapattárs hibáját.”

Hirdetések

A csapat harmonikus működésének biztosítása érdekében a tudósok két robotot “szakértőként” és egyet “generalistaként” szereltek fel.

Az első szakértőt úgy programozták, hogy feltérképezze a terepet és osztályozza a geológiát, ehhez lézerszkennert és több kamerát használt. A második szakértőt arra tanították, hogy azonosítsa a köveket, ehhez pedig egy Raman spektrométert és egy mikroszkópos kamerát használtak. Közben a generalist mind a terep térképezésére, mind a kövek azonosítására volt felkészítve, bár kevésbé precízen.

“Ez lehetővé teszi a küldetés teljesítését, ha bármelyik robot hibásodik,” mondta Arm.

A csapat Svájcban és Luxemburgban, az Európai Űrforrások Innovációs Központjában (ESRIC) tesztelte a robotokat – ahol néhány hónappal ezelőtt megnyerték az ESRIC-ESA Űrforrás Kihívást. A verseny során a Hold felszínét modellező tesztterületen kellett ásványokat találniuk és azonosítaniuk.

Díjként a csapat egyéves kutatási szerződést kapott a technológia továbbfejlesztésére. A kutatók terveik szerint kerekes és akár repülő robotokkal is bővítik a csapatot. Továbbá azt is tervezik, hogy a robotokat autonómabbá teszik, lehetővé téve számukra, hogy feladatokat osszanak egymásnak, ami jelenleg egy emberi operátor feladata.

A teljes kutatást itt találhatod meg.

További hírek:

Hirdetések

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.

Vélemény, hozzászólás?