You are currently viewing Magyar szála is van Elon Musk új Ai-cégének
Képforrás: Reuters

Magyar szála is van Elon Musk új Ai-cégének

Hirdetések

Elon Musk, a Tesla igazgatója bejelentette, hogy mesterséges intelligenciával foglalkozó startupot hozott létre. Az új cég neve xAI, a csapatban pedig olyan mérnökök dolgoznak, akik olyan cégeknél szereztek tapasztalatot, mint az OpenAI és a Google, és ezek között egy magyar is feltűnt. Róla később.

Musk korábban nyilatkozta, hogy véleménye szerint a mesterséges intelligencia fejlesztéseit szüneteltetni kellene, és a szektor szabályozásra szorul. Azt mondta, a startupot azért hozták létre, hogy “megértsék a valóságot”.

Hirdetések

Még nem világos, mennyi finanszírozással rendelkezik az entitás, mik a konkrét céljai, vagy milyen típusú mesterséges intelligenciára szeretne a cég koncentrálni. A cég honlapja szerint az xAI célja, hogy “megértse az univerzum valódi természetét“.

Hirdetések

Az új cég pénteken Twitter Spaces beszélgetést tart, amely további részleteket fedhet fel céljairól.

Elon Musk és az OpenAI

Musk az OpenAI eredeti támogatói közé tartozott, amely később létrehozta a népszerű nagy nyelvi modellt, a ChatGPT-t, amely – gyakran vitatottan – népszerűvé vált olyan felhasználásokban, mint például a diákok házi feladatok írásának segítése. Azonban a milliárdos kapcsolata a céggel megromlott. Musk a ChatGPT-t liberális elfogultságért kritizálta. “Szükségünk van egy TruthGPT-re” – tweetelte Musk februárban.

A milliárdos nem ért egyet azzal, ahogy a ChatGPT-t kezelték, és a Microsofttal való szoros kapcsolatával sem.

“Furcsának tűnik, hogy valami nonprofit, nyílt forráskódú lehet, és valahogy átalakulhat for-profit, zárt forráskódúvá” – mondta Musk a CNBC-nek adott interjúban.

Musk és a mesterséges intelligencia szabályozása

Márciusban Musk aláírt egy nyílt levelet, amelyben a “óriási mesterséges intelligencia kísérletek” szüneteltetését kérte, a levélnek jelenleg körülbelül 33 000 aláírója van.

Áprilisi BBC-nek adott interjújában Musk elmondta, hogy már több mint egy évtizede aggodalmaskodik a mesterséges intelligencia biztonságán.

“Úgy gondolom, létre kellene hozni egy szabályozó testületet, amely felügyeli az AI-t, hogy biztosítsa, hogy ez ne jelentsen veszélyt a nyilvánosság számára” – mondta.

Musk összetűzésbe került a mesterséges intelligenciával foglalkozó cégekkel is a chatbotokhoz használt adatok miatt – a szoftver, amely megtanulja, hogyan interakcionál az emberekkel azáltal, hogy nagy mennyiségű adatot gyűjt különböző forrásokból, hogy táplálja tudását és interakciós stílusait.

A milliárdos úgy véli, hogy a Twitter adatok hatalmas mennyiségét scrape-elik le a platformról, és hogy a cégnek megfelelően kompenzálni kellene érte. Musk milliárdokat érő üzletben vásárolta meg a mikroblogoló platformot, majd radikális változásokat eszközölt, ami miatt sokan tiltakozásul elhagyták a platformot, beleértve olyan műsorok producereit, mint a Grey’s Anatomy és a Bridgerton, Shonda Rhimes, valamint a modell Gigi Hadid és a komikus és színész, Stephen Fry.

Magyar szál

Musk új cégének honlapján egyből feltűnt számunkra valaki, egy bizonyos Christian Szegedy, akinek a neve elsőre cseng magyarosan és amerikaiul. Egy kis kutakodás után kiderült, hogy a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem korábbi diákja volt. Így minden bizonnyal egy újabb magyar, aki külföldön ért el hatalmas sikereket.

christian szegedy xai

További hírek:

Hirdetések

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.

Vélemény, hozzászólás?