You are currently viewing A jövő azonnal? – A Toyota új áttörése miatt hamarabb felzárkózhat a Teslához
Képforrás: Toyota

A jövő azonnal? – A Toyota új áttörése miatt hamarabb felzárkózhat a Teslához

  • Post author:
  • Post category:Tech
Hirdetések
tradingview 250

A világ legnagyobb elektromos autókhoz készített akkumulátort gyártó cége, a CATL bizonytalan volt a szilárdtest-akkumulátorok árának tömeggyártásra való alkalmasságában, legalábbis 2030 előtt. De a Toyota most másképp látja a dolgokat. Újra megerősítették régóta hangoztatott szilárdtest-akkumulátoros áttörésüket, ami lehetővé teszi számukra, hogy a biztonságosabb cellákat már 2027-től beépítsék tömeggyártású elektromos járműveikbe.

Keiji Kaita, a Toyota nemrég létrehozott szénsemlegességért felelős kutatási és fejlesztési részlegének vezetője bemutatta a cég olyan eredményét, ami előbbre hozhatja a Tesla mögötti felzárkózást, mint azt korábban gondolták:

“Folyékony és szilárdtest akkumulátoraink esetében is arra törekszünk, hogy drasztikusan változtassunk azon a helyzeten, hogy a jelenlegi akkumulátorok túl nagyok, nehezek és drágák. Célunk az, hogy mindezen tényezőket megfelezzük.”

Nyitott ajtók az olcsóbb akkumulátorok felé

Tekintettel arra, hogy a NIO nemrégiben panaszkodott, hogy saját készítésű, 150 kWh-os, hibrid elektrolitos félig szilárdtest akkumulátorának költsége ugyanannyiba kerül, mint az ET5 szedánjuk gyártása, minden olyan megoldást üdvözölnek, amely csökkenti a valódi szilárdtest akkumulátorok költségeit, és pénzügyileg életképessé teszi azok tömeggyártását. A Toyota úgy véli, hogy szilárdtest akkumulátorainak anyagai és gyártási folyamatai áttörést jelentenek, melynek köszönhetően az akkumulátor csomag költségeit olyan szintre tudják csökkenteni, hogy azok azonosak vagy alacsonyabbak legyenek, mint a jelenlegi ternáris lítiumakkumulátoroké, amelyeket a Tesla épít be elektromos autóiba.

Hirdetések

A Toyota képes volt megoldani a szilárdtest akkumulátorcellák élettartalmi problémáit, amelyekbe belebotlottak mintegy három évvel ezelőtt, amikor utoljára részletesen beszámoltak a technológiai fejlesztésekről. Emellett “megoldást találtak az anyagokra”, amelyek szilárdtest akkumulátorukat teljesítményorientált elektromos autókhoz alkalmassá teszik. A Toyota szilárdtest akkumulátor-csomagja a jelenlegi, a teljesítményorientált EV-kben, mint például a Tesla Model S, használt akkumulátorok lábnyomában elegendő energiasűrűséget biztosít, amely lehetővé teszi, hogy egy töltéssel 1200 km-es hatótávolságot érjenek el.

Az elmúlt héten bemutatott új EV stratégiájában a Toyota ugyanezt az állítást tette, azzal a tisztázással, hogy a hatótávolság a Kínára jellemző CLTC ciklus alapján került kiszámításra. A valós EV akkumulátor hatótávolság tesztek azt mutatják, hogy a CLTC ciklus körülbelül harmaddal nagyvonalúbb, mint az Egyesült Államokban érvényes EPA becslések.

Ez azt jelenti, hogy az első olyan elektromos autók, amelyekben a Toyota szilárdtest akkumulátora be van építve a jelenlegi EV akkumulátor csomag méretébe, egy töltéssel kissé több mint 800 kilométeres hatótávolsággal rendelkeznek. Ez még mindig nem rossz, ha ugyanazon az áron jönnek, tekintettel arra, hogy a Toyota ismételten hangsúlyozta, hogy a szilárdtest akkumulátor technológia lehetővé teszi az ultra gyors, körülbelül 10 perces töltést megfelelő DC gyorstöltőkkel.

A “behozatal” szilárdtest akkumulátor

Bár a szilárdtest akkumulátor prototípusok manapság tucatjával kaphatók, a Toyota valóban ígéretet tesz a szilárdtest akkumulátorok tömeggyártására a belátható jövőben. Ahogyan a neves autóanalitikus, Sandy Munroe fogalmazott, a “nagy elefánt” Toyota képes “fordulni egy filléren” és “letaposni” a versenytársakat, ha elhatározza magát valaminek az elérésére. Úgy tűnik, a Toyota most teljes mértékben az elektromos járművekre koncentrál, hosszú ideig tartó bizonytalanság után, ami a globális piac számára való alkalmasságukat illeti.

A cég nemcsak innovációjával és technológiai fejlesztésével hívja fel magára a figyelmet, hanem azzal is, hogy merészen hangoztatja, képesek lesznek szilárdtest akkumulátoraikat tömeggyártásra alkalmassá tenni a közeljövőben. Ezzel az iparági óriás újfajta irányt szab az elektromos járművek világában, amely nem csak a hatótávolság növelését és a töltési idő csökkentését ígéri, hanem a járművek árának versenyképességét is.

Ez az áttörés megváltoztathatja az elektromos autók piacának arculatát, és lehetőséget adhat az új szereplők számára, hogy csatlakozzanak a versenyhez. A Toyota ambiciózus tervei és kitartó kutatásai erőteljes üzenetet küldenek az iparág számára: az elektromos járművek jövője talán közelebb van, mint gondolnánk. És a Toyota ebben az új korszakban vezető szerepet kíván betölteni.

További hírek:

Hirdetések
whitepress magyar banner

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.