You are currently viewing Az Európai Unió és Japán technológiai együttműködései
Képforrás: Unsplash

Az Európai Unió és Japán technológiai együttműködései

Hirdetések

Az Európai Unió szorosabb együttműködésre törekszik Japánnal a mesterséges intelligencia és más kulcsfontosságú technológiák terén – közölte az EU ipari vezetője. A lépéssel az együttműködő országok célja, hogy csökkentsék a Kínára való függőségüket bizonyos területeken.

Szorosabb együttműködés Japánnal

Thierry Breton, az EU biztosa, hétfőn találkozik a japán kormánnyal, és a mesterséges intelligencia a napirend “nagyon magas” helyen szerepel – tette közzé vasárnap a Twitteren.

Hirdetések

“Meg fogom vitatni a japán kormánnyal, hogyan szervezhetjük meg digitális terünket, beleértve a mesterséges intelligenciát, közös értékeink alapján,” – mondta Breton.

Hozzátette, hogy létrejön egy EU-Japán Digitális Partnerségi Tanács, melyben többek között a kvantum– és a nagy teljesítményű számítógépek is szóba kerülnek. Az EU hasonló tanácsot tartott Dél-Koreával a múlt héten, ahol megállapodtak a mesterséges intelligencia és a kiberbiztonság területén való együttműködésről.

Az EU stratégiájának része, hogy mélyíti technológiai kapcsolatait szövetséges országokkal, miközben igyekszik “kockázatot csökkenteni” Kínával szemben – szemben az USA-val, amely gazdaságát próbálja leválasztani Pekingről.

Hirdetések

Az EU és Japán a félvezetők terén is együttműködik

Breton hétfőn a Reutersnek elmondta, hogy az EU és Japán a félvezetők területén is együttműködik. Japán kulcsfontosságú ország a félvezetők ellátási láncában, és Tokió igyekszik megerősíteni hazai iparágát. Múlt héten a japán kormány által támogatott alap javasolta a JSR hazai chiptermelő cég 903,9 milliárd jen (kb. 6,3 milliárd dollár) értékű megvásárlását.

Az EU is igyekszik megerősíteni saját félvezetőiparát a blokkon belül. A félvezetők létfontosságú alkatrészei mindenféle eszköznek, az autóktól a mobiltelefonokig, és potenciális katonai alkalmazásokban is szerepet játszanak. A világ országai újraértékelik ellátási láncukat, és néhányan, mint például az USA, vissza szeretnék hozni a félvezetőgyártást saját országukba.

A félvezetők a mesterséges intelligencia modellek kiképzésében is kulcsszerepet játszanak. A mesterséges intelligencia és a chipgyártás a jövő két kulcsfontosságú technológiai területe, melyekben az országok igyekeznek pozíciót szerezni.

Ezzel egyidejűleg az USA különösen igyekszik Kínát elvágni a kritikus technológiáktól, mint például a félvezetőktől, az exportkorlátozások révén. Washington megpróbálja meggyőzni európai szövetségeseit, hogy csatlakozzanak ehhez a stratégiához. Hollandia, ahol a világ egyik legfontosabb chipgyártó cég, az ASML található, múlt héten új exportkorlátozásokat hirdetett a fejlett félvezető berendezésekre.

További hírek:

Hirdetések

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.

Vélemény, hozzászólás?