You are currently viewing A 100 milliós befektetés után Litvániában lesz a legnagyobb tech campus
Képforrás: Tech Zity/DO ARCHITECTS

A 100 milliós befektetés után Litvániában lesz a legnagyobb tech campus

Hirdetések

Litvánia tervei szerint Európa legnagyobb startup campusát építi meg Vilniusban, hogy vonzza a legújabb technológiai tehetségeket.

A litván közösségi irodai cég, a Tech Zity 100 millió eurót fektet be egy új campusba, amely 2024-es befejezését követően privát munkaterületet biztosít majd mintegy 5 000 tech munkavállalónak.

Hirdetések

A campus: több mint egy munkahely

A csomópontban közösségi irodák és élőhelyek, eseményterek, tárgyalók és nem kevesebb, mint 10 étterem lesz elhelyezve. A helyszín 24/7 nyitva lesz, hogy kiszolgálja a “hibrid munkavállalók növekvő számát”.

Hirdetések

A központ alapterülete 10 futballpályának felel meg, ami kétharmaddal nagyobb, mint Európa jelenlegi legnagyobb startup campusa – a párizsi Station F.

2017 és 2022 között Litvánia évi 16,8-szorosára növelte digitális gazdaságát – az ökoszisztéma mostanra már több mint 9,5 milliárd euróra értékelhető.

A technológiai finanszírozásban mutatott ellenálló képességet 2022-ben, a globális technológiai szektor zavaros évében is második legjobb évét rögzítette a kockázati tőkefinanszírozás szempontjából.

“Amikor 2009-ben elkezdtem befektetni a Vilniusi tech ökoszisztémába, az egész tech ökoszisztémát egyetlen szobába bele lehetett volna férni” – mondta Darius Žakaitis, a Tech Zity alapítója. “Most a város néhány Európa legismertebb technológiai cégének ad otthont.”

Vilnius Közép- és Kelet-Európa leggyorsabban növekvő tech ökoszisztémájának otthona – számos egyszarvúnak ad otthont, beleértve a Nord Security (NordVPN) kiberbiztonsági céget és a használt ruhák piacterét, a Vintedet.

Litván Tech Zity
Képforrás: Tech Zity

 

Darius reméli, hogy az új központ kiszolgálja ezt a növekvő ökoszisztémát, és vonzó lesz minden szintű technológiai cég számára – “a pre-seed startupoktól kezdve, a Google-ig mindenki otthonának nevezheti Vilniust” – mondta.

A Tech Zity átalakít néhány régi varróüzemet Vilnius Újvárosában, hogy létrehozza az új campust. Sok régi iskolai esztétikát megőriznek, de modern érintéssel. A fejlesztő azt mondta, hogy “megvédi az épület történelmét és identitását”, miközben olyan munkahelyeket hoz létre, amelyekre a dolgozók “izgatottan térnek vissza a járvány után.”

Az építkezés mintegy 70%-a felújításra épül, a campus területének csak 30%-a épül fel teljesen újonnan. Az épület nagy részének újrafelhasználásával a projekt több mint 500 millió tonna szén-dioxidot spórolhat meg az építési folyamat során.

A Tech Zity már három technológiai campust kezel Vilniusban, beleértve a Tech Parkot, a Tech Loftot és a Tech Spát, amelyek olyan cégeknek adnak otthont, mint a Google, a Bored Panda és a Kilo Health. Legambiciózusabb projektjét a Tech Zity jelenlegi működése részben finanszírozza – támogatással Mantas Mikuckas, a Vinted alapítója és COO-ja részéről. A fejlesztő továbbra is tárgyalásokat folytat több befektetési bankkal, családi irodákkal és intézményi befektetőkkel a további finanszírozásért.

További hírek:

Hirdetések

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.

Vélemény, hozzászólás?