You are currently viewing A piszkos Prime regisztrációs trükk miatt perre viszik az Amazont
Képforrás: Unsplash

A piszkos Prime regisztrációs trükk miatt perre viszik az Amazont

Hirdetések

Az Amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) még nem fejezte be az Amazonnal való ügyintézést, annak ellenére, hogy már két friss megegyezés is született. A bizottság beperelte az Amazont, mert állítólag becsapta az ügyfeleket, hogy feliratkozzanak a Prime szolgáltatásra, miközben minden leiratkozási kísérletet meghiúsítottak.

Bajban az Amazon

Az online kereskedelmi cég állítólag megsértette az FTC törvényt és a Restore Online Shoppers’ Confidence Act-et, mert megtévesztő tervezési módszerekkel vitték rá a felhasználókat, hogy a Prime-ra regisztráljanak anélkül, hogy valódi beleegyezést adtak volna. A vezetőség még “lassította vagy elutasította” azokat a tervezési változtatásokat is, amelyek megkönnyítették volna a Prime leiratkozást, érvel az FTC.

Hirdetések

Az Engadged megkereste az Amazont az üggyel kapcsolatban. Egy nyilatkozatban Lina Khan, az FTC elnöke állítja, hogy az Amazon “becsapta és csapdába csalta” az ügyfeleket. Ez nemcsak felháborította felhasználókat, de “jelentős pénzbe” is került nekik, mondja Khan. Az FTC azt is állítja, hogy az Amazon többször is próbálkozott a vizsgálat “késleltetésével és akadályozásával“.

A CNBC megjegyzi, az FTC 2021 márciusa óta vizsgálja az Amazon Prime feliratkozási és leiratkozási rendszereit. A vizsgálat 2022-ben mélyült el, miután az Insider azt állította, hogy belső dokumentumokat szerzett, amelyek állítólag azt mutatták, hogy az Amazon már 2017 óta tudott az ügyfelek kifogásairól. A vásárlókat arra bíztatták, hogy egyetlen kattintással iratkozzanak fel egy 30 napos próbaidőszakra a pénztárnál, de több oldalon keresztül kellett átvágniuk magukat, hogy lemondják a szolgáltatást a próbaidőszak vége előtt. Az Amazon még az “Iliász” kifejezést is használta a leiratkozási folyamat leírására, utalva Homérosz hosszú eposzának hosszára.

Hirdetések

Khan alatt az FTC szorosan figyelemmel kísérte az Amazon gyakorlatát. A tisztviselők megvizsgálták a kereskedő óriásnak az MGM és a One Medical cég felvásárlásait, valamint az Alexa és a Ring ajtócsengőkkel kapcsolatos adatvédelmi kérdéseket. Khan jelentős bírálója volt a Big Tech cégnek még az FTC elnökjelölése előtt, és az Amazon még azt is követelte, hogy vonuljon ki a versenyjogi ügyekből, mert állítólag elfogult.

További hírek:

Hirdetések

Tóth-Kovács Viktor

Viktor 2+ éves szövegírói tapasztalattal rendelkezik, szereti a kütyüket, laptopokat, telefonokat. Kedvenc témaköre a hangzásvilág, így előszeretettel ír audio termékekről. Szabadidejében a gyerekeivel szeret a legjobban játszani.

Vélemény, hozzászólás?