You are currently viewing ChatGPT hajtotta Mercedesek – A jövő luxusautói már most a jelenben
Képforrás: Unsplash

ChatGPT hajtotta Mercedesek – A jövő luxusautói már most a jelenben

Hirdetések

Tegnap reggel a Mercedes-Benz bejelentette, hogy az amerikai sofőröknek lehetőségük lesz luxusautóikat a ChatGPT-vel vezetni egy tesztprogram keretében, mely június 16-án indul.

A programmal kompatibilis mintegy 900 000 jármű rendelkezik az autógyártó “MBUX” rendszereivel, a ChatGPT pedig azután töltődik le, hogy a sofőrök ezt kiválasztják egy Mercedes alkalmazáson keresztül, vagy hangparanccsal – mondta a cég. A teszt három hónapig tart majd, és ezidő alatt a Mercedes megnézi, hogy a sofőrök hogyan használják a technológiát.

Hirdetések

A Mercedes azt mondta, hogy a ChatGPT természetesebb hangzású válaszokat tesz lehetővé az autó rendszerében, és lehetővé teszi a sofőröknek, hogy úticél-információkat kérjenek, vagy más kérdéseket tegyenek fel, például “mit főzzenek vacsorára”.

Hirdetések

Az autógyártó korábban lehetővé tette a sofőröknek és az utasoknak, hogy hangon különböző kéréseket tegyenek, például bekapcsolják az ülésfűtést.

A ChatGPT üzletet jelent a Microsoft számára is, amely felhőn keresztül nyújtja a népszerű chatbotot.

Az Amazon hosszú ideje dolgozik azon, hogy több autóba telepítse Alexa hangasszisztensét, és most a Microsoft is választ adott a ChatGPT, az OpenAI fejlesztése révén.

Egy sajtóközleményben a német autógyártó azt mondta, hogy a sofőrök nemcsak a “Hey Mercedes” kifejezésen keresztül adhatnak ki parancsokat, hanem beszélgetéseket is folytathatnak autóikkal.

Egy külön blog bejegyzésben a Microsoft azt mondta, hogy a folyamatos integrációk, az úgynevezett pluginek egy napon lehetővé teszik a sofőrök számára, hogy étteremfoglalásokat végezzenek, mozijegyeket foglaljanak és más feladatokat is végrehajtsanak a volán mögül.

A tesztprogram eredménye után a Mercedes eldöntheti, hogy az ilyen mesterséges intelligencia alapú szolgáltatását más országokba és más nyelvekre is bevezeti-e – mondta a cég. A hangadatokat viszont eltárolják, anonimizálják és elemzik majd a Mercedes felhőben – tették hozzá.

További hírek:

Hirdetések

Tóth-Kovács Viktor

Viktor 2+ éves szövegírói tapasztalattal rendelkezik, szereti a kütyüket, laptopokat, telefonokat. Kedvenc témaköre a hangzásvilág, így előszeretettel ír audio termékekről. Szabadidejében a gyerekeivel szeret a legjobban játszani.

Vélemény, hozzászólás?