You are currently viewing Az AMD szuperchipjeire rákapott a Meta
Képforrás: Unsplash

Az AMD szuperchipjeire rákapott a Meta

  • Post author:
  • Post category:Tech
Hirdetések
tradingview 250

Az Advanced Micro Devices (AMD) kedden bejelentette, hogy olyan vállalatok, mint a Meta, nagy mennyiségben rendelik az új központi processzorukat. Az befektetők közben várakozással tekintenek egy másik, kifejezetten AI rendszerekhez, mint például a ChatGPT-hez tervezett új chipre.

Lisa Su vezérigazgató elmondta, hogy az AMD elkezdte beszállítani a “Bergamo” központi processzorát. Alexis Black Bjorlin, aki a Facebook anyacégének, a Metának a számítástechnikai infrastruktúráját felügyeli, elmondta, hogy a cég már bevezette ezt. Beszédüket egy San Franciscóban rendezett eseményen tartották, ahol az AMD bemutatta új mesterséges intelligencia chipjét.

Bergamo, az AI szuperchip

A Bergamo chip az AMD adatközpont-üzletágának egy másik részét célozza meg, amely magában foglalja a vállalat “MI” sorozatú AI-chipeit is. Itt azt reméli a cég, hogy versenybe tud szállni az Nvidia új “szuperchipjével”.

Hirdetések

“Nincs kétség afelől, hogy az AI lesz a szilíciumfogyasztás kulcsa a közeli jövőben, de a legnagyobb lehetőség az adatközpontban van” – mondta Su.

Az elemzők friss részleteket várnak egy olyan chipről, mint az MI300, az AMD legfejlettebb grafikus processzor egysége (GPU), amit olyan vállalatok, mint az OpenAI használnak termékeik, mint például a ChatGPT fejlesztéséhez.

Az Nvidia uralja az AI számítástechnikai piacot, 80%-95%-os piaci részesedéssel az elemzők szerint. Múlt hónapban az Nvidia piaci kapitalizációja átmenetileg elérte az 1 trillió dollárt, miután a cég bejelentette, hogy új chipkészletekhez jutott, így képes kielégíteni a rohamosan növekvő keresletet.

Az Nvidia részvényei idén eddig 170%-kal nőttek, kedden pedig további 3,3%-kal emelkedtek. Az AMD részvényei, amelyek megduplázódtak, kedden enyhén csökkentek, ám még így is elérték a 16 hónapos csúcsot.

Az Nvidianak kevés nagy volumenű versenytársa van. Bár az Intel és több startup, mint például a Cerebras Systems és a SambaNova Systems versenyképes termékekkel rendelkeznek, eddig az Nvidia legnagyobb értékesítési fenyegetése az Alphabet Inc’s (GOOGL) Google és az Amazon.com (AMZN) felhőszolgáltatásának belső chipfejlesztési erőfeszítései, amelyek saját chipjeiket bérelhetik külső fejlesztőknek.

További hírek:

Hirdetések
whitepress magyar banner

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.