You are currently viewing Ez a kínai startup azt ígéri, hogy 6 perc alatt feltöltheted az elektromos autódat – Még a legnagyobb hidegben is!
Képforrás: Unsplash

Ez a kínai startup azt ígéri, hogy 6 perc alatt feltöltheted az elektromos autódat – Még a legnagyobb hidegben is!

Hirdetések

A hideg idő az elektromos autók ellensége, de egy cég azt állítja, hogy talált rá megoldást.

A kínai startup, a Greater Bay Technology úgy nyilatkozott, hogy az új “főnix” cellája képes 0%-ról 80%-ra töltődni mindössze hat perc alatt, függetlenül a külső hőmérséklettől, köszönhetően annak képességének, hogy felmelegíti az akkumulátorcsomagot – írja a Bloomberg.

Hirdetések

Ez óriási potenciális áttörést jelent, tekintettel arra, hogy milyen káros hatással lehetnek a hőmérsékleti különbségek az akkumulátorokra és azok töltési idejére. A hideg idő lassíthatja a töltést, és gyorsabban merítheti az akkumulátor tartalékait. Ez azt jelenti, hogy a sofőröknek gyakrabban kell tölteniük autóikat, és tovább tart a teljes töltöttség elérése.

Hirdetések

Bár a legtöbb EV gyártónál van valamilyen formában beépített akkumulátor kondicionáló, ami segíthet a töltési időben és az akkumulátor élettartamában, de ez nem mindig van így.

A Toyota legújabb bZ4X EV modellje például tesztvezetés során rendkívül lassan töltött

A cég azt állította, hogy a lassú töltési sebesség azzal a céllal lett kialakítva, hogy növelje az akkumulátor élettartamát.

A gyakori gyorstöltés – a hosszú, otthoni töltési időkkel szemben – ronthatja az akkumulátor élettartamát hosszú távon. Természetesen az akkumulátorcserét Kínában népszerűbbnek tartják, ellentétben az Egyesült Államokkal. Ez a gyakorlat segíthet megoldani az akkumulátorok degradációját azzal, hogy a lassú töltést kivezeti az autóból, és lehetővé teszi a sofőr számára, hogy pár perc alatt friss akkumulátorra cseréljen.

“Mindenki tudja, hogy az EV-k hatótávolsága nagyban csökken a hideg régiókban, ami rettenetes felhasználói élményt eredményez” – mondta a Greater Bay társalapítója, Huang Xiangdong, egy sajtóközleményben. “A Főnix akkumulátor nem csak az EV-k hosszú töltési idejét kezeli, hanem más fájdalmas pontokat is. Nem számít, hogy meleg nap van-e vagy hideg, a Főnix akkumulátor hatótávolságát nem befolyásolja.”

További hírek:

Hirdetések

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.

Vélemény, hozzászólás?