You are currently viewing Megállíthatatlan az AI? Egy tech óriás szerint mindenképpen
Képforrás: Unsplash

Megállíthatatlan az AI? Egy tech óriás szerint mindenképpen

Hirdetések

Az egyik nagy technológiai vállalat, mely nemrégiben további beruházásokat jelentett be az Egyesült Királyságban, visszautasította a mesterséges intelligencia (AI) fejlesztésének szüneteltetését írja a BBC. Az AI-technológiával kapcsolatos félelmek új szabályozások iránti követeléseket hoztak létre, az Egyesült Királyság pedig globális csúcstalálkozót hívott össze az idei ősszel.

A Palantir szoftvercég vezére, Alex Carp viszont azt mondta, hogy csak azok szeretnének szünetet, akiknek “nincsenek termékeik“. “Versenyben vagyunk – az egyetlen kérdés, hogy előttünk maradunk, vagy engedjük, hogy lehagyjanak minket?” – mondta a BBC-nek.

Hirdetések

Carp a BBC Radio 4 Today programjának elmondta, hogy a Nyugat jelenleg kulcsfontosságú kereskedelmi és katonai előnyökkel rendelkezik az AI terén – és ezeket nem szabad feladniuk. “Ez nem úgy van, hogy ha lelassulunk, akkor az AI verseny megáll. A világ minden országának – főként ellenfeleinknek – nem engedhetjük meg, hogy ez az előnyük legyen.” – fejtette ki.

Hirdetések

Carp kommentjei nagyon eltérnek a közelmúltbeli, az AI emberiség számára potenciálisan létezési fenyegetettséget jelentő veszélyeiről szóló komor figyelmeztetések hangnemétől, és a fejlesztés lassítását vagy akár leállítását követelő felhívásoktól. A szabályozók világszerte azon kapkodnak, hogy új szabályokat dolgozzanak ki a kockázatok kordában tartása érdekében.

A kormány azt mondja, hogy az Egyesült Királyság ősszel globális AI csúcstalálkozót rendez. Az ország miniszterelnöke Rishi Sunak azt mondta, hogy szeretné, ha az Egyesült Királyság vezetné az erőfeszítéseket annak érdekében, hogy az AI előnyeit “az emberiség javára hasznosítsák“.

Még nem ismert, hogy kik vesznek majd részt a csúcstalálkozón, de a kormány azt mondta, hogy “összehozza a kulcsfontosságú országokat, a vezető technológiai cégeket és kutatókat, hogy megegyezzenek a biztonsági intézkedésekről a legjelentősebb AI-kockázatok értékelésére és nyomon követésére.”

Sunak, aki jelenleg Joe Biden amerikai elnökkel találkozik Washingtonban, azt mondta, hogy az Egyesült Királyság a “természetes hely” az AI vita vezetésére.

További hírek:

Hirdetések

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.

Vélemény, hozzászólás?