You are currently viewing Az IBM 100,000 kubites kvantumszámítógépet akar építeni

Az IBM 100,000 kubites kvantumszámítógépet akar építeni

Hirdetések

Az IBM bejelentette, hogy a következő 10 évben 100,000 kubites kvantumszámítógépet kíván építeni a Tokiói Egyetem és a Chicagói Egyetem közreműködésével, írta az MIT Technology Review.

Az elmúlt év végén az IBM tartotta a legnagyobb kvantumszámítási rendszer rekordját, amelynek processzora 433 kvantumbitet, vagyis kubitet tartalmazott, amely a kvantuminformáció-feldolgozás alapvető építőeleme. Most a cég sokkal nagyobb célt tűzött ki maga elé: egy 100,000 kubites gép építését tervezi a következő 10 évben.

Hirdetések

Az IBM május 22-én jelentette be ezt a hírt a G7 csúcstalálkozón, Hirosimában, Japánban. A cég 100 millió dolláros kezdeményezés keretében fog együttműködni a Tokiói és a Chicagói Egyetemmel, hogy a kvantumszámítást teljes mértékű működésbe hozza, ahol a technológia potenciálisan megoldhat olyan sürgető problémákat, amelyeket egyetlen hagyományos szuperszámítógép sem tud megoldani.

Hirdetések

Legalábbis nem tudja őket egyedül megoldani.

Az ötlet az, hogy a 100,000 kubites gép a legjobb “klasszikus” szuperszámítógépekkel dolgozik majd együtt, hogy új áttörést érjen el a gyógyszerkutatásban, a műtrágyagyártásban, az akkumulátor teljesítményében és számos más alkalmazásban. “Ezt kvantumközpontú szuperszámításnak hívom” – mondta az IBM kvantumért felelős alelnöke, Jay Gambetta, az MIT Technology Review-nak adott interjúban, amelyet a múlt héten adtak le Londonban. […] Az IBM már bizonyított kísérleteket (PDF) végzett, amelyek azt mutatják, hogy a “komplementer fém-oxid féligvezető” (CMOS) technológián alapuló integrált áramkörök telepíthetők a hideg kubitek mellé, hogy azokat csupán néhány tíz milliwattal irányíthassák. Ezen túl azonban elismeri, hogy a kvantumközpontú szuperszámításhoz szükséges technológia még nem létezik: ezért az akadémiai kutatás létfontosságú része a projektnek.

A kubitek olyan moduláris lapkán fognak létezni, amely csak most kezd alakulni az IBM laboratóriumában. A moduláris jelleg létfontosságú, hiszen lehetetlen lesz elegendő kubitet egyetlen chipre helyezni, ezért szükség van olyan összekötésekre, amelyek átviszik a kvantuminformációt a modulok között. Az IBM “Kookaburra”, egy 1,386 kubites többlapkás processzor, amelynek kvantumkommunikációs kapcsolata van, fejlesztés alatt áll, és 2025-ben várhatóan kiadják.

A további szükséges innovációk az egyetemek feladatai. A Tokiói és a Chicagói Egyetem kutatói már jelentős előrelépéseket tettek olyan területeken, mint az alkatrészek és a kommunikációs innovációk, amelyek elengedhetetlen részei lehetnek a végső terméknek, mondja Gambetta. Azt gondolja, hogy valószínűleg még sok ipari-akadémiai együttműködés várható a következő évtizedben. “Segítenünk kell az egyetemeknek abban, amit a legjobban tudnak csinálni” – mondja.

További hírek:

Hirdetések

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.

Vélemény, hozzászólás?