You are currently viewing A Huawei nélküli jövő: Portugália döntése mindent megváltoztathat
Forrás: Unsplash

A Huawei nélküli jövő: Portugália döntése mindent megváltoztathat

Hirdetések

Portugália az első európai országok közé sorolható, melyek megszigorították az 5G hálózati berendezések beszállítóival szembeni elvárásaikat. A nyugati országok sorát erősítve, Portugália lényegében blokkolta a kínai Huawei Technologies Co. jelenlétét az országban.

Portugália megtiltja az 5G használatot a “magas kockázatú” országoknak

A kormány csütörtöki online közleménye szerint, Portugália tiltani fogja azon berendezések használatát az 5G vezeték nélküli hálózatában, melyek beszállítói az Európai Unión kívüli országokból származnak, vagy olyan államokból, melyek nem tartoznak az Észak-Atlanti Szerződés Szervezetéhez, vagy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez.

Hirdetések

A kormányzat a biztonsági értékelési bizottságának állítása szerint ezeket a nem EU-s, vagy NATO, illetve OECD tagországokból érkező cégeket “magas kockázatúnak” minősíti a nemzeti hálózatok biztonságát illetően. Ez a döntés lényegében kizárja a kínai berendezéseket és szolgáltatásokat szállító cégeket, így a Huaweit is, mely korábban már dolgozott egyes portugál telekommunikációs cégekkel a 5G hálózataik fejlesztése érdekében.

Hirdetések

Az Altice Portugal még 2019-ben közölte, hogy a Huawei-val dolgoznak együtt a 5G technológia fejlesztésén, bár idén korábban bejelentették, hogy a Nokia Oyj-t választották a központi 5G hálózatuk berendezéseinek szállítójaként. Az Altice képviselője azonban nem volt elérhető, hogy kommentálja az esetet.

A közlemény nem nevezett meg konkrét, kitiltott beszállítókat, és nem határozott meg dátumot arra, mikor kell a portugál telekommunikációs cégeknek eltávolítaniuk a most kitiltott beszállítók által biztosított eszközöket a hálózatukból. A döntésről a portugál Jornal Economico üzleti lap számolt be először.

További hírek:

Hirdetések

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.

Vélemény, hozzászólás?