You are currently viewing Montana az első amerikai állam aki betiltja a TikTok-ot
Forrás: Unsplash

Montana az első amerikai állam aki betiltja a TikTok-ot

Hirdetések

Montana állam kormányzója, Greg Gianforte szerdán aláírta azt a törvényt, ami megtiltja a kínai tulajdonban lévő TikTok működését az államban. Ez az első ilyen eset az Egyesült Államokban, ahol ezt a rendkívül népszerű rövid videós alkalmazást betiltják.

Új korszak a személyes adatok védelmében

Montana betiltja a Google és az Apple alkalmazásboltjaiban a TikTokot, de nem bünteti azokat, akik már használják az alkalmazást. A tilalom 2024. január 1-jén lép életbe, de szinte biztos, hogy jogi kihívásokkal kell majd szembenéznie.

Hirdetések

A TikTokot működtető kínai tech cég, a ByteDance nem válaszolt a Reuters által feltett kérdésre, miszerint terveznek-e jogi lépéseket tenni.

Hirdetések

A TikTok korábban közleményt adott ki, amiben azt írták, hogy az új törvény “sérti a montanai emberek első alkotmány kiegészítésben rögzített jogait, mivel törvénytelenül tiltja a TikTokot”, és azt mondták, hogy “továbbra is dolgozni fognak felhasználóik jogainak védelmében, Montana határain belül és kívül.”

Az ifjúság kedvence veszélyben

A TikToknak több mint 150 millió amerikai felhasználója van, és egyre több amerikai törvényhozó és állami tisztviselő szólít fel a teljes országban történő betiltására a potenciális kínai kormányzati befolyás miatt.

Az alkalmazás rendkívül népszerű a tinédzserek körében. A Pew Kutatóközpont szerint az amerikai tinédzserek 67%-a használja a TikTokot, és a tinédzserek 16%-a szinte folyamatosan használja az alkalmazást. A TikTok azt állítja, hogy felhasználóinak “nagy többsége” 18 év feletti.

Márciusban a kongresszus egyik bizottsága megvizsgálta a TikTok vezérigazgatóját, Shou Zi Chew-t, hogy a kínai kormány hozzáférhet-e a felhasználói adatokhoz, vagy befolyásolhatja-e, hogy mit látnak az amerikaiak az alkalmazásban. Azonban a TikTok országos betiltására vonatkozó felhívások, vagy a Biden-adminisztrációnak a TikTokkal szembeni fellépésre vonatkozó új jogköreinek megszerzése nem haladt előre a Kongresszusban.

További hírek:

Hirdetések

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.

Vélemény, hozzászólás?