You are currently viewing Elon Musk kiakadt: “Miattam létezik az OpenAI, én adtam neki a nevet”

Elon Musk kiakadt: “Miattam létezik az OpenAI, én adtam neki a nevet”

Hirdetések

Elon Musk úgy tűnik, vegyes érzelmekkel viseltet az OpenAI iránt. A Tesla és SpaceX vezérigazgatója egyszerre fejezte ki aggodalmait az OpenAI-val kapcsolatban, miközben magáénak vallja az AI startup, a ChatGPT mögött álló cég létezését.

“Én vagyok az oka annak, hogy az OpenAI létezik” – mondta Musk a CNBC-nek adott keddi interjújában.

Musk elmondta a CNBC-nek, hogy az induláskor körülbelül 50 millió dollárt fektetett be, és “döntő szerepet” játszott a kulcsfontosságú tudósok és mérnökök toborzásában. Sőt, ő adta a cég nevét is.

Hirdetések

“Az én ötletem volt a név” – mondta Musk a CNBC-nek.

Hozzátette, hogy az OpenAI, amely eredetileg nonprofit szervezetként indult, az “open source”-ra (nyílt forráskódra) utal.

Hirdetések

Musk korai befektetője volt az OpenAI-nak – ő és a startup jelenlegi vezérigazgatója, Sam Altman, ketten voltak a társalapítók 2015-ben.

A Tesla és SpaceX vezérigazgatója 2018-ban hagyta el az OpenAI igazgatótanácsát – egy évvel azelőtt, hogy a cég “korlátozottan profitot termelő” vállalattá vált -, és most hangos kritikusa a startupnak.

Februárban Musk bírálta az OpenAI-t, amiért “effektíve a Microsoft által irányított, maximális profitra törekvő vállalattá” vált, ami “egyáltalán nem volt a szándéka.”

“Furcsa, hogy valami nonprofit, open source lehet, majd valahogy átalakul profitra törekvő, zárt forráskódúvá” – mondta a CNBC-nek. “Ez olyan lenne, mintha alapítanál egy szervezetet, hogy megmentse az Amazonas esőerdőt, és helyette egy faipari vállalattá válnának, kivágnák az erdőt, és pénzért eladnák.”

A Microsoft 2019-ben 1 milliárd dollárt fektetett az OpenAI-ba. Ezt követte egy “többmilliárd dolláros” befektetés 2023 januárjában. Az utolsó befektetés összege nem nyilvános, de a Semafor jelentette, hogy körülbelül 10 milliárd dollár volt.

Musk a CNBC-nek azt mondta, hogy a Microsoft “bármikor leállíthatja az OpenAI-t” és nagy kontrollal rendelkezik a startup felett.

“Azt is fontos megérteni, hogy ha arra kerül a sor – mondjuk, ha létrehoznak valamilyen digitális szuperintelligenciát, szinte isteni intelligenciát, ki az irányító? Mi a pontos kapcsolat az OpenAI és a Microsoft között?” – tette fel a kérdést Musk.

Musk nyilvánosan is figyelmeztetett már az AI-ra, mondván, hogy a technológia “veszélyt jelent a nyilvánosságra”. Márciusban a Tesla és a SpaceX vezérigazgatója aláírt egy nyílt levelet az Apple társalapítójával, Steve Wozniakkal, AI szakértőkkel és tudósokkal együtt, amelyben hat hónapos szünetet kért a fejlett AI fejlesztésében.

A nyílt levelet eddig mintegy 27 000 ember írta alá.

Mindazonáltal nyilvános álláspontja ellenére Musk saját generatív AI vállalatot alapít X.AI néven, amiről a Financial Times számolt be április 14-én. Továbbá halad is egy AI projekttel a Twitteren belül, amiről Kali Hays számolt be április 11-én a Business Insidersnél.

További hírek:

Hirdetések

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.

Vélemény, hozzászólás?