You are currently viewing A Microsoft a Bing keresőt szeretné alapértelmezettnek a Firefox böngészőkben
Forrás: Unsplash

A Microsoft a Bing keresőt szeretné alapértelmezettnek a Firefox böngészőkben

Hirdetések

A The Information jelentése szerint a Microsoft licitálni szeretne arra, hogy a Bing legyen a Firefox alapértelmezett keresőmotorja. A böngésző szerződése a Google-lal idén jár le, ekkor a Mozilla vagy megújíthatja, vagy vált egy másik keresőmotorra. A Microsoft nagyon szeretné átvenni a Google helyét a Firefoxban. Ez persze nem garantálja, hogy ténylegesen növelni fogja a Bing használatát – végül is, a Firefox felhasználók, akik nem akarják használni a Binget, egyszerűen váltanak egy másik keresőmotorra, ahogy a Yahoo is megtapasztalta néhány évvel ezelőtt. A Microsoft ennek ellenére potenciált lát ebben az üzletben.

A jelentés megjegyzi, hogy van egy másik, esetleg még izgalmasabb lehetőség is a Microsoft számára, ha komolyan gondolja a Bing népszerűsítését. Az Apple Safari böngészője, amely az Apple eszközök fő webböngészője, jövőre lejár a Google-lal kötött szerződése. Annak ellenére, hogy a Google állandóan negatív kritikát kap, nagyon jól jár a jelenlegi Apple-lel kötött megállapodásából, és a Microsoft becsúszhatna, hogy megpróbálja a Binget az iPhone-ok fő böngészőjévé tenni.

Hirdetések

A Microsoft lépése, ha sikerül, jelentős fordulatot hozhat a keresőmotorok piacán. A Bing, amely eddig a Google árnyékában maradt, új területeket nyerhet, ha a Microsoft stratégiája bejön. Természetesen ez nem garantált, hiszen a felhasználók továbbra is szabadon választhatnak más keresőmotorok között. Azonban a Microsoft úgy gondolja, hogy ebben a stratégiában van lehetőség. Ez egy érdekes fordulat lehet a technológiai versenyben, ahol a Microsoft és a Google hosszú évek óta harcolnak a dominanciáért. Várjuk a fejleményeket!

Hirdetések

A héten a Google is megmutatta, hogy nézne ki majd az új keresője

Liz Reid, a Google keresésért felelős alelnöke, laptopját felnyitva demonstrálja az új funkciót. “Miért olyan népszerű még mindig a kovászos kenyér?” – írja be a Google keresőmezőjébe, majd megnyomja az enter gombot. A Google normál keresési eredményei szinte azonnal betöltődnek. Felettük egy narancssárga színű téglalap villog és ragyog, amelyen az “A generatív AI kísérleti” kifejezés olvasható. Néhány másodperc múlva a ragyogás helyét átveszi egy AI által generált összefoglaló: néhány bekezdésben leírja, milyen finom a kovászos kenyér, milyen előnyei vannak a prebiotikus képességeinek, stb. Jobbra három link található, amelyek olyan oldalakra mutatnak, amelyek Reid szerint “alátámasztják” az összefoglalóban található információkat.

AI pillanatképek

A Google ezt “AI pillanatképnek” hívja. Mindezt a Google nagy nyelvi modellek generálják, minden forrás az internetről származik. Reid ezután az egérrel a doboz jobb felső sarkához navigál, és rákattint egy ikonra, amit a Google tervezői “medvekarm”-nak hívnak – ez egy hamburger menüt jelképez, balra függőleges vonallal. A medvekarm egy új nézetet nyit: az AI pillanatkép most mondatonként van szétválasztva, mindegyik mondat alatt link található az információ forrásához. Reid ismét hangsúlyozza, hogy ez az alátámasztás. És azt mondja, hogy ez kulcsfontosságú a Google AI alkalmazásának megkülönböztetésében. “Azt szeretnénk, hogy [a LLM], amikor mond valamit, a célja részeként mondja el nekünk: milyen forrásokból olvashatunk többet erről?”

Néhány másodperc múlva Reid visszakattint és újabb keresést indít. Ezúttal a legjobb Bluetooth hangszórókat keresi a tengerparton. Ismét szinte azonnal megjelennek a szokásos keresési eredmények, és ismét AI által generált eredmények jelennek meg néhány másodperc múlva. Ezúttal rövid összefoglaló található a tetején, amely részletezi, mire kellene figyelnünk egy ilyen hangszórónál: az akkumulátor élettartama, a vízállóság, a hangminőség.

Bluetooth hangszórók keresés
Képforrás: Google.com

Három vásárlási útmutató linkje található a jobb oldalon, alattuk pedig vásárlási linkek fél tucat jó opcióhoz, mindegyikhez AI által generált összefoglalóval. Kérem Reidt, hogy egészítse ki a keresést az “100 dollár alatt” kifejezéssel, és ezt meg is teszi. A pillanatkép újragenerálódik új összefoglalókkal és új javaslatokkal.

A Google új “AI pillanatkép” funkciója egy új mérföldkő a mesterséges intelligencia és a keresőmotorok integrációjában. Ez a funkció az AI-t használja a keresési eredmények összefoglalására és alátámasztására, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy gyorsabban és hatékonyabban találják meg a kívánt információt. Ez a Google új lépése abban az irányban, hogy a mesterséges intelligencia mindennapi életünk részévé váljon, és meglehetősen izgalmas jövőt vetít előre a technológia számára.

További hírek:

Borítókép forrás: Photo by Growtika on Unsplash

Hirdetések

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.

Vélemény, hozzászólás?