You are currently viewing Retro: Ma 30 éve, hogy megjelent a Wolfenstein 3D

Retro: Ma 30 éve, hogy megjelent a Wolfenstein 3D

Hirdetések
trading212 banner 970 x 250

Ma 30 éve, hogy az id Software kiadta a Wolfenstein 3D-t, egy izgalmas első személyű lövöldözős játékot, amely a második világháború alatt játszódik. A játék új mércét állított fel az akció alapú PC-s játékok számára, és hozzájárult az id Software egyre növekvő sikeréhez. John Carmack, John Romero és Tom Hall segítségével megnézzük, mi tette különlegessé ezt a játékot.

A Wolfenstein 3D-ben B.J. Blazkowicz, egy szövetséges kémként harcolsz a második világháború idején. Célod a náci Németország titkos szervezeteinek felderítése és terveik meghiúsítása, végül magával Hitlerrel kell szembenézned. E cél eléréséhez ismerős eszközöket használsz: kést, pisztolyt és gépfegyvereket.

Visszatekintve a Wolfenstein 3D gyökereit több játékhoz is köthetjük, többek között az id Software korábbi első személyű játékaihoz, amelyeket 1991-ben készítettek a Softdisk számára: a Hovertank One és a Catacomb-3D.

Miután befejezték a Commander Keen 4, 5 és 6 játékokat, az id Software új kihívást keresett, amit John Romero talált meg, amikor visszatekintett két kedvenc klasszikus játékára: Silas Warner 1981-es Castle Wolfenstein játékára, egy Apple II-re készült felsőnézetes náci börtönszökés játékra, és annak folytatására, a Beyond Castle Wolfensteinra (1984).

A Wolfenstein 3D lenyűgözte a világot

A játék megjelenésekor a folyékony VGA grafikával, amely magas képkockasebességen futott, drámai sztereó Sound Blaster hanghatásokkal (beleértve a őrök kiáltásának digitalizált hangját és a fémdurranásokat), egy összetartó témával és izgalmas játékmenettel. Különösen a Wolfenstein 3D pozicionális sztereó hangzása volt egy figyelemre méltó innováció, amelyet ma gyakran figyelmen kívül hagynak. Ahogy forgattad a karaktert és mozogtál, a távoli tárgyak vagy őrök hangja dinamikusan változott (áthelyezkedett vagy hangosabbá, vagy halkabbá vált), ami nagyban hozzáadott a játékélményhez.

Bár ma már kissé rajzfilmesnek tűnhet, a kritikusok a megjelenésekor különösen erőszakosnak tartották a Wolfenstein 3D grafikáját. Az erőszak egyfajta kultúrsokkot okozott, elsősorban az első személyű élmény miatt, amely 1992-ben újdonságnak számított és kissé félelmetes volt. A játék közvetlenül az akció közepébe helyezett téged, üvöltő őrök vadásztak rád, és az ellenségek hangosan sikoltottak és vérben úsztak, amikor megölted őket. És nem csak egy embert öltél meg, hanem tucatjait, egymás után. A világ még sosem látott ilyet.

Az id Software más korai 90-es évekbeli játékaihoz hasonlóan a Wolfenstein 3D is a korabeli PC-k lehetőségeit feszegette, és ebben nem kis részt játszott John Carmack programozói zsenialitása. Ahogy a Commander Keen bizonyította, hogy egy átlagos PC képes konzol-szerű görgetésre, úgy a Wolfenstein 3D is bebizonyította, hogy egy fogyasztói PC képes magas képkockasebességű, textúrázott, első személyű 3D környezetet renderelni VGA-ban. Ehhez Carmack által kifejlesztett új sugarak vetítési technikát használták. “Ez teljesen más volt, mint a Catacomb-3D és a Hovertank One világának megjelenítése,” mondja Carmack, utalva korábbi első személyű játékaira. “Azok bizonytalanabbak voltak, és én valami sziklaszilárdra törekedtem.”

A Wolfenstein 3D riválisa, a DOOM

Hirdetések

A Doom egy lövöldözős számítógépes játék, amelyet 1993-ban adtak ki. A játékot a legendás id Software fejlesztette ki, és azóta az egyik legikonikusabb FPS (First Person Shooter) játékká vált.

Kipróbálnád újra a Doom-ot? Olvasd el ezt a cikkünket, és megtudod hogyan kell. Ha sietsz, akkor menj a Wadcmd weboldalára, ahol a böngésződből is játszhatod.

A Doom játékmenete a játékosokat a pokol kapuja mögötti bázisra viszi, ahol az őrült tudósok megnyitották a dimenziók közti kaput. A játékosoknak meg kell küzdeniük a pokol démonaival, hogy megmenthessék a Földet.

A Doom játék sikere részben annak köszönhető, hogy az id Software a korábbi Wolfenstein 3D játékot használta alapul. A Wolfenstein 3D ugyanúgy az FPS műfajába tartozik, de a grafikája és a játékmenete korlátozottabb volt, mint a Doomé. A Doom játék pedig sokkal több fegyvert, ellenséget és akadályt kínált a játékosoknak, mint a Wolfenstein 3D.

Ez a játék úttörő volt a multiplayer FPS játékok terén is, amelyek lehetővé teszik a játékosok számára, hogy online küzdelmeket vívjanak egymással. A Doom multiplayer módja rendkívül népszerű volt a játékosok körében, és sok más játék fejlesztő inspirációt merített belőle.

További hírek:

Borítókép és cikk forrás: Howtogeek.com

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.