You are currently viewing 17 milliót lopott az Apple-től a volt alkalmazottja, börtön vár rá
Fotó: Donald Tong, Pexels.com

17 milliót lopott az Apple-től a volt alkalmazottja, börtön vár rá

Hirdetések
tradingview 250

Egy korábbi Apple alkalmazottat, Dhirendra Prasad-ot, 3 év börtönbüntetésre és több mint 19 millió dollár visszafizetésére ítélték, amiért mintegy 17 millió dollárt lopott el a technológiai óriástól postai és vezetékes csalási sémák révén. Az 55 éves Prasad, akit eredetileg 2022 márciusában vádoltak meg, majd tavaly novemberben beismerő vallomást tett az Apple elleni csalások összejátszása és az azt követő adócsalások ügyében.

Prasad 2008 és 2018 között dolgozott az Apple-nél

Ő főként az Apple globális szolgáltatási ellátási láncának beszerzési szakembereként, alkatrészeket és szolgáltatásokat beszerezve a szállítóktól. Írásos megállapodásában Prasad elismerte, hogy 2011 körül kezdte el lopni munkáltatójától a pénzt, kenőpénzeket fogadott el, alkatrészeket tulajdonított el, több számla végösszegét is megemelte, és olyan árukat számláztatott le az Apple-nek, amelyek sosem érkeztek meg. Továbbá elismerte, hogy az általa kidolgozott sémák eredményének adózását is elkerülte. Két beszállító cég tulajdonosaival összejátszva hajtotta végre tevékenységeit, akiket külön vádoltak meg.

Az eset ismételten rámutat arra, hogy a vállalatoknak gondosan meg kell választaniuk az alkalmazottaikat, és figyelniük kell azok viselkedésére. Az Apple esetében a cég átfogó vizsgálatot indított az ügyben, hogy megbizonyosodjon arról, hogy hasonló esetek nem történtek-e más részlegekben vagy más dolgozókkal. A cég emellett javította biztonsági intézkedéseit és folyamatait annak érdekében, hogy elkerülje a hasonló jövőbeli eseteket.

Az eset emellett rámutat arra is, hogy az alkalmazottaknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a csalás és a lopás milyen következményekkel járhat. Ez nem csak börtönbüntetéssel, vagy más büntető eljárással kapcsolatban, hanem akár a karrierjüket és hírnevüket is kockára tehetik ezáltal. Ezért fontos, hogy az alkalmazottak tisztában legyenek a vállalati etikával és azok szabályaival, és természetesen hogy azokat betartsák.

Hirdetések

Az ilyen típusú csalások ráadásul nem csak a cégekre jelentenek veszélyt, hanem az egész iparágra is hatással lehetnek, mivel az ilyen esetek miatt a fogyasztók és a befektetők elveszthetik a bizalmukat a technológiai vállalatokkal szemben.

A Dhirendra Prasad-ot ért ítélet egy fontos emlékeztető arra, hogy az alkalmazottaknak tisztában kell lenniük a vállalati szabályokkal és etikával, és hogy a vállalatoknak gondosan kell választaniuk az alkalmazottaikat, valamint folyamatosan ellenőrizniük kell azok viselkedését és tevékenységeit annak érdekében, hogy megelőzzék az ilyen típusú csalásokat.

Ez is érdekelhet:

Hirdetések
whitepress magyar banner

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.