You are currently viewing Vacsorázz az űrben 45 millió forintért

Vacsorázz az űrben 45 millió forintért

Hirdetések

A világűr szélének felfedezéséhez úgy tűnik már nem szükséges rakéta. Egy francia startup, a Zephalto bejelentette, hogy 2025-re űrsétára kívánja küldeni a turistákat a sztratoszférába hőlégballonokkal. Az utazást 120 000 eurós áron (azaz körülbelül 45 millió forintért) indítja egyénenként!!, és a luxus, nyomás alatt tartott Celeste nevű kapszulából a Föld “páratlan kilátásait” és egy ínyenc étkezési élményt kínálja a hatórás oda-vissza út során.

„25 km magasságot választottunk, mert ott már az űr sötétségében vagyunk, a légkör 98%-a alattunk, így élvezhetjük a Föld görbületét a kék vonalon. Az űr sötétségében vagyunk, de nem tapasztaljuk a súlytalanság élményét.” – mondta Vincent Farret d’Astiès, a Zephalto alapítója és űrmérnök a Bloombergnek.

Hirdetések

Az utazás előtt és közben is ínyenc ételeket, aperitifeket, borkóstolást, stratográfiai fotózást és a tapasztalatok azonnali megosztásának lehetőségét kínálják a Földön maradtakkal Wi-Fi segítségével. A kapszulát, amelyet jelenleg a francia építész Joseph Dirand tervez, 20 négyzetméternyi belső térrel rendelkezik, hat utas és két pilóta számára biztosít helyet.

Hirdetések

A héliummal vagy hidrogénnel töltött ballon Franciaországból indulna el és körülbelül másfél óra alatt emelkedne a sztratoszféra feletti 25 km-es magasságba. Ez körülbelül kétszer magasabb, mint ahol a kereskedelmi repülőgépek működnek, de jóval az űr határa alatt (ami 80-100 km-re a tengerszint felett található). A csúcsmagasság elérése után a ballon három órán át lebeg, hogy elegendő időt biztosítson a kilátás élvezetére, mielőtt visszatérne a földre.

Bár ez elsőre túlzottnak tűnhet, a 2016-ban alapított startup már néhány magas rangú szereplő támogatását is megszerezte, többek között az Airbus, a Dassault, a Nemzeti Űrkutatási Központ (CNES) és az Európai Űrügynökség (ESA).

A Zephalto évente 60 járatot tervez, amint megkezdi kereskedelmi működését.

A vállalat már lebonyolított három tesztrepülést pilótákkal a fedélzeten, bár egyik sem érte el a teljes magasságot. Azonban a cég arra számít, hogy a tervezett magasságot egy idei tesztrepülés során elérik.

A Zephalto űrturizmusa új lehetőséget nyit a Földön túli utazás iránt érdeklődők számára. Az űrhajózás hagyományos eszközeitől eltérően, a cég egy egyszerűbb és környezetbarátabb módszerrel kínálja az űrbe jutást. Az élmény középpontjában a Föld lenyűgöző látványa és a luxus körülmények között eltöltött idő áll, amely egyedülálló élményt kínál a turistáknak.

A Zephalto projektjének sikeressége új utakat nyithat az űrrepülés terén, és az űrturizmus további fejlődésének elősegítése mellett ösztönözheti a technológiai innovációt is. Az űrturizmus egyre növekvő piacán a vállalat számára versenyelőnyt jelenthet az egyedi megközelítés, amely a fenntarthatóság és a luxus ötvözésére épül.

A jövőben a Zephalto és más hasonló vállalkozások által nyújtott űrturisztikai szolgáltatások lehetővé tehetik a mindennapi emberek számára, hogy az űrbe utazzanak és élőben tapasztalják meg a bolygónk látványát és a világűr csodáit. Ez a fejlődés nem csak az űrkutatás és az űrturizmus számára jelenthet előrelépést, hanem az emberiség számára is új perspektívákat nyithat a Föld és a világűr viszonyának megértésében és a fenntartható fejlődés előmozdításában.

Ám a 45 millió forintos fejenkénti ár egyenlőre még jelentősen megszűrheti a jelentkezőket.

Ez is érdekelhet:

 

Borítókép forrás: Zephalto

Hirdetések

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.

Vélemény, hozzászólás?